Соліст Національної оперети України Дмитро Воронов виграв виступ у нью-йоркському «Карнегі Холлі»

26.06.2020
Соліст Національної оперети України Дмитро Воронов виграв виступ у нью-йоркському «Карнегі Холлі»

Дмитро Воронов співатиме у США. (Фото Віктора КОВАЛЕВСЬКОГО надане агенцією «Дель Арте».)

У свої 26 Дмитро Воронов (баритон) — соліст Національного театру оперети України та Муніципальної академічної чоловічої хорової капели імені Левка Ревуцького.
 
 
Народився у Вишгороді на Київщині, здобув освіту в Інституті мистецтв столичного педуніверситету, а потім другу — у Національній музакадемії імені Петра Чайковського.
 
 
Був лауреатом кількох відомих музичних змагань, а нещодавно переміг у престижному міжнародному конкурсі American Protege й отримав можливість виступити сольно в «Карнегі Холлі».
 
Наших співвітчизників, які сольно виступали на цій сцені, — одиниці, й усі вони були у статусі визнаних світом оперних зірок. Від конкурсу American Protege, який дає можливість співати саме молодим виконавцям у «Карнегі Холлі», за вісім років його існування жоден українець донині не перемагав. 
 
Знакове лауреатство Дмитра Воронова — це значною мірою заслуга продюсерки Ірини Самсоненко. Вона допомогла співакові організувати участь у змаганні за право виступу на омріяній сцені — від оформлення великої кількості документів, матеріальної підтримки і до узгодження конкурсного репертуару. 
 
Ірина з Дмитром познайомилася на II Міжнародному конкурсі професійних вокалістів Пам’яті Мусліма Магомаєва у 2019-му. Продюсерка була запрошена тоді саме з метою знайти вокальний діамант, який буде прославляти Україну у світі.
 
Виступ на сцені «Карнегі Холлу» був оголошеним спеціальним призом від Ірини Самсоненко на Конкурсі професійних вокалістів Пам’яті Мусліма Магомаєва, за який змагалися 15 співаків із різних країн. 
 
Нагадаємо, «Конкурс пам’яті Магомаєва» вже двічі відбувся в курортному Трускавці. Півтора десятка конкурсантів відбирають з-поміж кількох сотень претендентів за допомогою сліпого прослуховування, в онлайн-режимі.
 
Відшуковують універсальних артистів — таких, що однаково професійно виконують оперні й естрадні твори. Таким універсалом, яких дуже мало, був Муслім Магомаєв, на честь якого і названо конкурс.
 
Організаторами є Азербайджанський культурний центр імені Мусліма Магомаєва — Гурбан Аббасов та Наталія Кудряшова, а також Трускавецька міська рада в особі міського голови Андрія Кульчинського. 
 
До складу журі конкурсу входять завідуючий кафедрою оперного співу Київської Національної музичної академії України ім. Петра Чайковського, народний артист України, соліст Національної опери України Олександр Дяченко, завідуюча кафедрою сольного співу Львівської Національної музичної академії ім. Миколи Лисенка, народна артистка України, солістка Львівського Національного академічного театру опери та балету Людмила Божко. Голова журі — народний артист України Гурбан Аббасов.
 
Що важливо, конкурс не потребує жодних матеріальних вкладень від учасників: не потрібно платити вступний внесок, оргкомітет покриває конкурсантам проживання, харчування і перебування на конкурсі, а також надає безкоштовно концертмейстера. А лауреати отримують грошові винагороди, а також призи від партнерів.
 
Остаточні рішення стосовно цьогорічного третього конкурсу через коронавірусну пандемію ухвалюватимуть уже ближче до серпня. У попередні роки онлайн-прослуховування починалися в червні. Нині старт відтерміновується точно до третього місяця літа. Через епідемічну ситуацію під питанням поки навіть місце проведення конкурсу.