І «айтішник» позаздрить офіціанту: як змінився ринок праці в Україні через коронавірусну кризу

24.06.2020
І «айтішник» позаздрить офіціанту: як змінився ринок праці в Україні через коронавірусну кризу

Українська влада намагається визначити нищівний вплив коронавірусу на нашу економіку і продумати, якими мають бути подальші кроки задля зменшення негативних наслідків.
 
Тим часом в оновленій посткризовій українській економіці вимальовуються доволі цікаві конфігурації. 
 
Найменше, як виглядає, постраждала галузь громадського харчування: станом на сьогоднішній день відчинено 86% ресторанів від тієї кількості, котра працювала до карантину.
 
За даними вітчизняних аналітиків, із квітня кількість активних вакансій збільшилась на понад 45%: сьогодні є вільними 43 тисячі активних вакансій. Кандидатам при цьому готові платити по 12 тисяч гривень на місяць. 
 
Натомість дещо краще оплачувана сфера — IT-індустрія — навпаки, переживає не кращі свої часи: кількість фахівців, які шукають роботу, від початку карантину весь час зростає. І наразі ця тенденція не падає: якщо в березні на сайтах пошуку роботи було розміщено 17,5 тис. вакансій, то зараз їх кількість зросла до 21,3 тисячі. 
 
Зростає і кількість реєстрації фізичних осіб–підприємців, щоправда, вже без піку: якщо за два тижні було зареєстровано 7 тис. 269 підприємців, то на цьому тижні це число зменшилося до 5 тис. 640 осіб. Стабілізується і кількість новозареєстрованих компаній: за кожен тиждень з’являється близько тисячі нових підприємств. 
 
Серед найбільш постраждалих галузей фахівці називають транспортну. Транспортні компанії України в січні-травні 2020 року перевезли 1,01 млрд пасажирів, що на 43,7% менше, ніж за аналогічний період 2019 року.
 
За даними Державної служби статистики, пасажирообіг транспортних компаній за звітний період становить 20,1 млрд пас./км, що на 51,6% менше показника за вказаний період минулого року.
 
Залізничним транспортом у січні-травні поточного року скористалося 28 млн пасажирів, що на 55,9% менше, ніж у січні-травні 2019 року. А послугами автомобільного транспорту — 420,5 млн пасажирів, що на 44,8% менше. Авіаційний транспорт, відповідно, скоротив перевезення пасажирів на 56,2%, — до 2 млн осіб. 
 
Трамваями в січні-травні скористалися 170,9 млн. пасажирів, таким чином маємо скорочення на 34,9%, метрополітеном — 144 млн пасажирів, скоротивши їх кількість на 51,8%, тролейбусами — 246,9 млн, скорочення становить 39,1%. Майже в нуль зійшов водний транспорт: його послуги зменшились на 98,9%, — усього ж по воді під час карантину подорожувало близько 10 тис. осіб.