Суддівська щедрість: «Динамо» та «Колос» змагалися у вмінні бити 11-метрові удари

24.06.2020
Суддівська щедрість: «Динамо» та «Колос» змагалися у вмінні бити 11-метрові удари

Голи у матчі «Динамо» — «Колос» забивалися лише з 11-метрової позначки. (Фото з сайта fcdynamo.kiev.ua.)

Поява системи ВАР у футболі серйозно змінила підходи в роботі арбітрів.
 
 
«Відеоасистент» значно полегшив їм пошук рішень у складних і спірних ситуаціях.
 
 
Однак критики на їхню адресу не поменшало. Принаймні в Україні на адресу суддів і далі лунають гнівні тиради від обурених їхніми рішеннями вболівальників, тренерів та футболістів.
 
Заключний у календарній програмі поєдинок 27-го туру ЧУ, в якому поза ігровим «уїк-ендом» — у понеділок — зустрічалися «Динамо» та «Колос», пройшов під зіркою одного актора, котрим несподівано став головний арбітр матчу Сергій Бойко.
 
П’ять разів у матчі, що проходив під потужною зливою, він показував на 11-метрову «позначку». І нехай одне зі своїх рішень (призначити третій пенальті у ворота «Колоса») завдяки своєму відеоасистенту рефері скасував, витративши на аналіз епізоду близько п’яти хвилин, на думку окремих учасників протистояння, навіть чотири пенальті, — це перебір.
 
«Дивний матч. Рідко побачиш таке», — зауважив уругвайський півзахисник «Динамо» Карлос Де Пена.
 
При цьому найбільш емоційним що по ходу матчу, що після гри був наставник «Колоса» Руслан Костишин, котрий обурювався тим, як Сергій Бойко трактував спірні епізоди, що виникали у штрафному майданчику його команди. «Суддя в темних окулярах. На чорне каже біле», — свідчив головний тренер ковалівської команди, котрій знову не вдалося перервати свою безуспішну серію, що після поразки «Динамо» розтягнулася до семи матчів.
 
Попри те, що кожній із команд у матчі випало пробити по два пенальті, суддівство, за словами очільника «Колоса», було неналежної якості. «Запитайте гравців «Динамо». Їм самим шкода, що вони так виграють. Вони не винні, що такі пенальті заробляють», — так відгукнувся Костишин про вирішальний у поєдинку 11-метровий.
 
Загалом, наставника ковалівців неабияк роздратував підхід арбітра до роботи з ВАР, коли для вирішення одного спірного епізоду він миттю приймав рішення, задля іншого — десять хвилин переглядав відео­повтори.
 
За словами Костишина, «Колос» погодився перенести гру проти «Динамо» на понеділок спеціально для того, аби зіграти матч під наглядом ВАР. Однак, як виявилося, наявність відеоасистента не гарантує відсутність суддівських скандалів.
 
Людський фактор — що в грі, що в суддівстві — й надалі грає вирішальну роль. І якщо завдяки ВАР суддя може скасувати своє помилкове рішення, то нереалізований ковалівцем Андрієм Богдановим пенальті, чи то вилучення його партнера Кирила Петрова відіграти назад не можна.
 
«Завжди можна знайти претензії до своїх футболістів, але ми достойно виглядаємо в першій шістці. Так, ми поки що не виграємо, але наші перемоги попереду», — резюмував наставник «Колоса».
 
Динамівці ж після дуелі нарікали на низький рівень своєї гри. «Могли програти. Футболісти припустилися занадто багато помилок», — визнав керманич «Динамо» Олексій Михайличенко.
 
Утім не в останню чергу завдяки своєму кіперу Георгію Бущану, котрий відбив удар із «позначки» Богданова, «біло-сині» не розгубили очок в поєдинку з ковалівцями й знову відірвалися на три пункти від «Зорі» у боротьбі за другу «лігочемпіонську» позицію. Як-то кажуть, гра забудеться, а результат залишиться.