Переможець чоловічої суперліги «Дніпро» в наступному сезоні дебютуватиме в Лізі чемпіонів

23.06.2020
Переможець чоловічої суперліги «Дніпро» в наступному сезоні дебютуватиме в Лізі чемпіонів

У наступному сезоні одразу два клуби з Дніпропетровщини — «Дніпро» та «Прометей» — гратимуть на євроарені. (Фото з сайта bcdnipro.com.)

Федерація баскетболу України однією з перших в країні відреагувала на запровадження у спортивному світі тотального коронавірусного карантину, оголосивши в березні про дострокове завершення змагань у національному чемпіонаті.
 
 
Завдяки такому рішенню титул переможця чоловічої суперліги вперше в історії клубу дістався «Дніпру».
 
 
А разом iз ним дніпровська команда отримала й право заявитися до Ліги чемпіонів. 
 
Турнір, що вважається другим за рейтингом після Євроліги європейським кубком, у минулому сезоні спробував на смак «Київ-Баскет».
 
У заключному раунді кваліфікації столичні баскетболісти розгромно програли іспанському «Бургосу». Після вильоту з турніру очільник «Київ-Баскету» Айнарс Багатскіс визнав, що для вдалого продовження виступів у Лізі чемпіонів його команді забракло кадрового потенціалу. 
 
Очільник «Дніпра» Денис Журавльов знає ціну хорошим виконавцям, тож сподівається, що до старту нового євросезону команда збереже своїх лідерів — Генрі Дугата, Джареда Террелла, Кирила Натяжка, Кирила Фесенка та Іссуфа Санона.
 
Останнього, до слова, у 18-річному віці, на драфті у 2018 році під загальним 44-м номером обрав клуб НБА «Вашингтон». Однак, з огляду на юний вік українського баскетболіста, вашингтонський клуб відправив хлопчину до Європи набиратися досвіту. Наставник «Дніпра» каже, що Санон, попереднім клубом якого була словенська «Олімпія», не проти й наступний сезон провести в Україні.
 
«У нас є бажання зберегти його в колективі. Головне, щоб це бажання було й у нього», — відзначає Денис Журавльов, наголошуючи на тому, що в минулому сезоні Іссуф продемонстрував вельми пристойний рівень гри.
 
Загалом, у ФІБА-Європа повідомили «дніпрянам», що їхній перший поєдинок лігочемпіонської кваліфікації має відбутися 15 вересня. Тож iз прицілом на цю дату головний тренер дніпровців і розробляє міжсезонний календар.
 
«До кінця липня плануємо зібрати всю команду й розпочати з фізичної підготовки. Сподіваємося, що нам удасться здійснити традиційний виїзд до Литви, а також провести збір у Туреччині. Однак усе залежатиме від ситуації з коронавірусом», — пояснив Журавльов.
 
Зіграти в єврокубках планує й інший колектив з Дніпропетровщини — новачок вітчизняної суперліги — «Прометей» із Кам’янського. Його стартові поєдинки в Кубку Європи ФІБА заплановані на другу половину вересня.
 
Невідомо, щоправда, чи до цього часу в місті зуміють добудувати новий палац спорту, але те, що в Кам’янському під куполом сучасної багатофункціональної арени, розрахованої на три тисячі місць, готуються до великого баскетболу — факт.
 
Окрім чоловічого «Прометею» восени на велику баскетбольну арену вийде й місцевий жіночий колектив.
 
Після того, як «Прометей» виборов право на участь в українській жіночій суперлізі, керівництво клубу вирішило перевірити потенціал баскетболісток і на євроарені, заявивши їх до Єврокубка — другого за силою жіночого клубного турніру континенту.