«Золотий» вихід: «Шахтар» оформив чемпіонство за п’ять турів до завершення розіграшу

23.06.2020
«Золотий» вихід: «Шахтар» оформив чемпіонство за п’ять турів до завершення розіграшу

Перший сезон роботи португальця Луїша Каштру в «Шахтарі» приніс йому «золото» української прем’єр-ліги. (Фото з сайта shakhtar.com.)

Уперше в історії вітчизняного футболу лідер «золотих» перегонів незвично рано оформив своє чемпіонство — 13-й за ліком титул дістався донецькому «Шахтарю» за п’ять турів до завершення чемпіонату.
 
 
І дарма, що після рестарту сезону «гірники» не провели жодного матчу на домашній арені в Харкові.
 
 
Серія із чотирьох поспіль перемог на НСК «Олімпійський» (остання з яких — над «Олександрією») зробили можливим факт рекордно раннього тріумфу донеччан.
 
 
Нагадаємо, що в умовах коронавірусних обмежень нинішній сезон у «Шахтарі» вирішили завершити в Києві. При цьому суперники «гірників» не заперечували, аби їхні гостьові поєдинки проходили на полі «Олімпійського».
 
Не виключено, що саме завдяки такому сприятливому графіку «гірникам» і вдалося оновити швидкісний рекорд здобуття золотих нагород українського чемпіонату.
 
«Це тільки на перший погляд здається, що чемпіонство далося нам надто легко. Нехай цього разу і не було боротьби до останнього туру, але здолати цей шлях не так уже й легко», — наголосив капітан «Шахтаря» Андрій П’ятов.
 
Для ветерана донецького клубу, до речі, це вже ювілейний, десятий, чемпіонський титул і, за його словами, кожна нова перемога в чемпіонаті дається все складніше й складніше.
 
Водночас слова П’ятова навряд чи стосуються безпосередньо змагальної складової, адже дострокове здобуття «золота» — демонстрація значної переваги «Шахтаря» над конкурентами. Інша справа, що обставини в ниніш­ньому сезоні піднесли «гірникам» низку сюрпризів. Проте, за словами португальського наставника «шахтарів» Луїша Каштру, в непростих умовах його підопічні проявили себе фантастично.
 
«Коли відрив від переслідувачів значний, можна подумати, що це було просто. Але це ми поставили себе на таку позицію. Ніхто нам нічого не дарував і не давав. Усе, що ми здобули, — завдяки роботі й віддачі всіх у клубі», — зауважив очільник «помаранчево-чорних».
 
Примітно, що за свою 23-річну тренерську кар’єру Каштру вперше виграв зі своїми підопічними елітний чемпіонат. «Це перший випадок у моїй практиці, коли я керував командою, котра була здатна стати чемпіоном. У «Шахтаря» для цього є всі умови», — відзначив Луїш Каштру.
 
При цьому Ігор Суркіс — президент київського «Динамо», котре четвертий сезон поспіль програє чемпіонську суперечку своєму головному конкуренту, пояснив відсутність успіху.
 
За його словами, в останні роки відбулося суттєве зменшення бюджету динамівського клубу, і тепер можливостей конкурувати з «Шахтарем» на довгій дистанції у «біло-синіх» стало значно менше.
 
Перед головним тренером столичного колективу Олексієм Михайличенком керівництво клубу окреслило орієнтир у вигляді «місця, яке дозволить потрапити до Ліги чемпіонів». За другу ж позицію «Динамо» ще доведеться посперечатися із «Зорею», котра в неділю в гостях переграла «Десну».
 
Щодо турнірних баталій у другому секстеті, то після виявлення коронавірусу вже в другій команді цієї шістки ситуація тут нагадує хаос. Вийшовши з карантину, «Карпати» вже, було, готувалися повернутися до змагального процесу.
 
Їхній поєдинок проти «Олімпіка» через погану епідемічну ситуацію з коронавірусом у Львові перенесли до сусіднього Луцька, проте йому на заваді стала звістка про два позитивні тести на коронавірус у команді-суперниці. І тепер узагалі незрозуміло, як, коли і де «біло-зелені» зможуть надолужити згаяне в чемпіонаті — незіграних у «біло-зелених» уже чотири матчі.