«Вторинна iнфекція» проти урядів у Європі і США: розкрито нову групу російських інформаційних кілерів

19.06.2020
Дослідницька група Graphika, яка займається вивченням соціальних медіа, опублікувала викривальний аналіз діяльності ще одного інформаційного угруповання російських спецслужб, про яку досі було майже нічого не відомо.
 
 
За 120-сторінковим звітом дослідників, пише «Радіо Лемберг», стає зрозуміло, що свіжо викрита «Вторинна iнфекція» (Secondary Infektion) суттєво відрізняється від «Агенції інтернет-досліджень» (англійською — Internet Research Agency, IRA), відомої санкт-петербурзької компанії тролів Пріґожина, яка втрутилася у президентські вибори в Америці у 2016 році. 
 
 
Graphika повідомляє, що ця нова окрема група працює ще з 2014 року та використовує фейкові статті, новини та сфальшовані документи для створення політичних скандалів у країнах Европи та Північної Америки.
 
Команда дослідників уперше дізналася про групу зі звітів, опублікованих Reddit i Facebook минулого року завдяки попередньому дослідженню Цифрово-криміналістичного дослідницького відділу Атлантичної ради. На основі всіх цих досліджень Graphika зуміла відслідкувати понад 2500 матеріалів, який Secondary Infektion поширила онлайн, починаючи з 2014 року.
 
І більшість iз них стосувалася таких дев’ятьох головних тем:
 
— Україна є провальною державою та ненадійним партнером;
— США та НАТО є агресивними структурами, які втручаються у справи інших країн;
— Європа є слабкою та розділеною;
— Критики влади РФ є корумпованими моральними виродками, алкоголіками чи просто ментально нестабільними особами;
— Мусульмани є агресивними завойовниками;
— Влада РФ є жертвою західних лицемірства чи змов;
— Вибори на Заході є нечесними, і там не обирають тих кандидатів, які критикують Кремль;
— Туреччина є державою-агресором і дестабілізатором;
— Світові спортивні змагання є нечесними, непрофесійними і русофобними.
 
Graphika повідомляє, що більшість цих матеріалів використовували для атак на класичних політичних противників російських імперських апетитів — Україну, США, Польщу, Німеччину, а також на інші країни, де вплив РФ зменшувався. 
 
Secondary Infektion ретельно пристосовувала матеріали до кожної цілі та поширювала їх місцевими мовами — як мінімум сімома.
 
Якщо «Агенція iнтернет досліджень» створювала розкол на рівні звичайних громадян, то «Вторинна інфекція» мала впливати на рішення на вищих щаблях іноземних урядів.
 
Діяльність її була присвячена створенню фейкових наративів, нацьковуванню один на одного західних країн, а також завдяки дискредитації антимосковитських політиків через фейкові статті та сфальшовані документи (скріншоти таких документів наводяться).
 
Зафіксовано спецоперації під час президентських виборів в Америці у 2016 році, а також виборів у Франції 2017-го та у Швеції у 2018 роцi. Втім, як повідомляє Graphika, Secondary Infektion насамперед загострювала незгоди між країнами, намагалася налаштувати поляків проти німців, німців проти американців, американців проти англійців і абсолютно всіх — проти українців». Частіше це відбувалося на новиннєвих сайтах-одноденках.
 
Graphika знайшла контент, опублікований більш ніж на 300 платформах: від Facebook, Twitter, YouTube та Reddit i блогів на кшталт WordPress, Medium — до нішевих форумів у Пакистані та Австралії.
 
На відміну від необережних операторів «Агенції iнтернет-досліджень», яких легко відстежити аж до їхнього точного фізичного місця перебування у будівлі агенції в Санкт-Петербурзі, групі «Вторинна iнфекція» вдалося втаємничити себе, бо вони приділили багато уваги операційній безпеці.
 
Graphika стверджує, що агенти Secondary Infektion використовували одноразові акаунти для практично всього, що вони поширювали онлайн, покидаючи кожен акаунт менш ніж за годину після поширення контенту. Таким чином важко створити свою стабільну аудиторію, зате можна проводити свої потужні операції роками, не видаючи своєї інфраструктури, методики дій i цілей. 
 
Михайло БЕРНАЦЬКИЙ