Уряд без імунітету, а Вакарчук - без «вольної»: парламентські підсумки четверга

19.06.2020
Уряд без імунітету, а Вакарчук - без «вольної»: парламентські підсумки четверга

Результати голосування за програму.

Верховна Рада у четвер не підтримала доопрацьовану Програму діяльності уряду, «чорновий варіант» якої прем’єр-міністр Денис Шмигаль представив на засіданні Кабмiну ранiше.
 
 
І хоча оновлена програма складалася вже з 85 сторінок замість попередніх десяти, парламентаріїв це не переконало. 
 
 
Проєкт відповідної постанови підтримали лише 207 депутатів із необхідних 226. Голоси підтримки належали переважно нардепам від «Слуги народу», депутатської групи «Довіра» та кільком позафракційним.
 
Не голосували за Програму «Європейська Солідарність», «Голос», «Батьківщина», «ОПЗЖ». Ухвала документа передбачала імунітет для уряду Дениса Шмигаля на рік, проте депутати відмовилися його надати.
 
Здебільшого через те, що мають багато претензій до окремих міністрів. Напередодні, нагадаємо, Комітет iз питань правоохоронної діяльності передав на розгляд до Верховної Ради постанову про відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, повідомила в середу, 17 червня, пресслужба партії «Голос». Саме ця партія ініціювала збір підписів (їх назбиралося 56) за відставку глави МВС. 
 
Після голосування в парламенті очільник уряду Денис Шмигаль сказав, що не здивований таким рішенням і навіть очікував чогось такого.
 
Він подякував тим 207 депутатам, які підтримали Програму, і наголосив, що «уряд працюватиме за цим документом незалежно від його прийняття чи не прийняття», бо «це стратегічний план діяльності уряду на наступні чотири роки, який напрацьований спільно з комітетами ВР».
 
Він пояснив провал голосування тим, що «в деяких депутатів несприйняття того, що окремі міністри могли отримати імунітет на цей кризовий період». «Це політичне питання. Хтось не довіряє уряду, хтось окремому міністру.
 
У депутатів є побоювання: раптом доведеться змінити якогось міністра, а це неможливо», — зазначив Денис Шмигаль і додав, що підстав для відставки всього уряду не бачить. 
 
Водночас парламент не відпустив фронтмена партії «Голос» Святослава Вакарчука, який тиждень тому оголосив про своє бажання скласти повноваження. Щоб позбавити депутата мандата, не вистачило голосів: лише 175 колег Вакарчука зголосилися надати Славкові «вільну грамоту».
 
Лiна КУШНІР