У США під час затримання загинув ще один афроамериканець: протести вибухнули з новою силою

17.06.2020
У США під час затримання загинув ще один афроамериканець: протести вибухнули з новою силою

«Дякую, Барбро Стрейзанд. Тепер завдяки вам я є акціонером Disney», — написала Джіанна Флойд на своїй сторінці в «Інстаграм».

Протестні заворушення у Сполучених Штатах у рік президентських виборів, попри обрану діючим лідером країни риторику розділення, перейшли ту межу, яка дозволяла керувати хаосом всередині країни.
 
 
Тому вже й Дональд Трамп, тверезо оцінивши ситуацію, засудив перевищення повноважень правоохоронцями і в понеділок оголосив, що підпише най­ближчими днями указ про необхідні реформи в поліції і поліцейськiй практиці.
 
 
Демонстрантів на вулицях американських міст додалося після того, як у місті Атланта поліцейський застрелив 27-річного афроамериканця Рейшарда Брукса.
 
Як свідчать відеозаписи, Брукс заснув у своїй машині, очікуючи в автомобільній черзі до фаст-фуду. В Америці в дуже багатьох фаст-фудах є послуга, коли можна під’їхати на машині до вікна, замовити щось і отримати замовлення, не виходячи з машини.
 
Оскільки машина Брукса заблокувала проїзд, утворилася черга, хтось викликав поліцію. Приїхав один поліцейський, потім ще один. Брукса розбудили, стали перевіряти на алкоголь.
 
Перевіряли близько 20 хвилин, довго змушуючи стежити очима за рухами пальця поліцейського, ходити по прямій. Ці тести сп’яніння не виявили.
 
Потім зробили тест за допомогою спеціальних реактивів, і вже він показав, що у Брукса є невеликий перебір алкоголю. Брукс сказав поліцейським, що в його дочки день народження, що поруч iз цим місцем живе його сестра, і він, залишивши авто на стоянці, піде пішки до неї додому, де проведе ніч.
 
Поліцейські попри те вирішили затримати Брукса, почали викручувати йому руки. Той вчинив опір, зав’язалася боротьба, Брукс вихопив у одного з поліцейських електрошокер і побіг геть, на ходу двічі вистреливши з електрошокера в поліцейських.
 
При цьому відстань була занадто великою, щоб це могло заподіяти поліцейським якоїсь шкоди. У відповідь один iз поліцейських тричі вистрелив у Брукса з пістолета. Два постріли виявилися смертельними.
 
Барбра Стрейзанд подарувала шестирічній доньці загиблого від рук поліції афроамериканця акції компанії Disney.
 
Як пояснює у своєму пості в мережі «Фейсбук» блогер Ігор Айзенберг, проблема в наступному. Попри те, що кількість алкоголю, який вжив Брукс, дещо перевищувала норму, він не керував машиною, а спав у ній, нікому не погрожував і не становив ні для кого небезпеки.
 
«Чесно кажучи, не знаю, чи законний у Джорджії адміністративний арешт за те, що людина спить у машині в стані сп’яніння. За п’яну їзду — безсумнівно. Чи повинна поліція запобігти перебуванню п’яного за кермом навіть у авто, що стоїть на місці? Немає сумнівів, повинна. Але системна проблема полягає в тому, що коли метод запобігання — прицільна стрільба по підозрюваному, то поліцейський стає одночасно і поліцейським, і суддею, і катом, керуючись при цьому не законом, а власними емоціями», — пише популярний блогер. 
 
Як повідомило вслід цій трагічній події чимало американських медіа-ресурсів, наприклад газета «Вашингтон Пост», протягом кожного календарного року в США під час затримання поліцейські вбивають близько 1000 чоловік.
 
І це число майже в тисячу разів вище, ніж в інших розвинених країнах. В інших демократичних і економічно успішних державах застрелених на рік під час затримання поліцією — лічені одиниці.
 
«Чи порушив Брукс закон, тікаючи від поліцейських, ще й вихопивши в одного з них електрошокер? Звичайно, порушив. Хоча одразу виникає інше питання: чи правомірно було затримувати Брукса, викручувати йому руки, якщо поліцейські бачили, що він не озброєний, підкорявся їхнiм вимогам, пройшов тест на алкоголь. Чи можна було просто відібрати у нього права, заблокувати його машину на стоянці? Чи повинен був Брукс бути вбитий за те, що кинувся бігти? Відповідь очевидна: бігти від поліції не слід. Навіть якщо вона перевищує свої повноваження.
 
Але чому людина повинна платити своїм життям у даній конкретній ситуації? — риторично запитує Ігор Айзенберг. — Я можу навести цілком протилежні приклади, коли поліція поводиться дуже професійно і допомагає розв’язати проблемну ситуацію. Мені доводилося переконуватися в цьому. Але 1000 убитих за рік, далеко не всі з яких становили якусь небезпеку для поліції і ближніх у момент, коли їх позбавляли життя, — ця цифра змушує задуматися. Чесно кажучи, не впевнений, що досі це число десь обговорювалося».
 
Варто зауважити: дії американських поліцейських у згаданому резонансному випадку безпосереднім керівництвом розцінені як неадекватні. Начальниця поліції Атланти одразу добровільно пішла у відставку. Поліцейський, який убив Брукса, звільнений.
 
Його напарника, який не повівся так категорично, все одно перевели з патрульної служби на роботу з паперами. Прокуратура штату Джорджія проводить розслідування. До середи буде вирішено питання про те, чи будуть висунуті звинувачення поліцейському, який застрелив Брукса.
 
Відео, що зафіксувало, як усе відбувалося, записане камерою безпеки і відеокамерами поліцейських, показано по всіх каналах ТБ. Не дивно, що сьогодні вже сот­ні тисяч людей по всій країні почали вимагати реформ в американській поліції. 
 
При наявності у США більш 393 мільйонів найрізноманітніших зразків зброї у власності населення поліція, звичайно, натренована на те, що будь-яка людина може вихопити пістолет і вистрелити в поліцейських. Однак у даному випадку поліцейські вже точно знали, що зброї у Брукса не було, а загрожувати їх життю електрошокером Брукс не міг. Тому знову йдеться в першу чергу про те, як адекватно урівноважити законом дію людського фактору. 
 
Михайло Бернацький