Кличко анонсував зміни умов проїзду у муніципальному транспорті Києва

17.06.2020
У столиці країни транспортне питання завжди було проблемою номер один. Найбільше в Києві і пенсіонерів, й інших пільговиків, для яких державою передбачений безкоштовний проїзд. Утім не всі вони зареєстровані у столиці, а компенсаційні кошти перевізникам закладені тільки на тих, хто має київську «прописку». 
 
Аби розрубати цей своєрідний Гордіїв вузол, столична влада пішла на досить радикальні кроки: днями мер Києва Віталій Кличко зробив гучну заяву під час онлайн прес-конференції, повідомивши, що з 1 липня в місті вимушено змінюються умови надання пільгового проїзду в громадському транспорті. 
 
«Проїзд пільгових категорій громадян, які не зареєстровані в Києві, але мають право пільгового проїзду міським громадським транспортом, буде здійснюватися на загальних підставах. За умови реєстрації електронного квитка. Відшкодування ж витрат на проїзд здійснюватимуть органи соціального захисту населення за місцем реєстрації людини», — зазначив Віталій Кличко.
 
Із 1 липня пасажири, які користуються пільгами на проїзд і не зареєстровані в Києві, для проїзду в громадському транспорті столиці мають: придбати квиток у будь-який зручний спосіб; скористатися ним у громадському транспорті; зберегти квиток (у разі придбання паперового QR-квитка) або чек за сплату проїзду, чи банківську виписку — при сплаті банківською картою; звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації для компенсації витрат на проїзд.
 
«Ще раз наголошую — такі кроки є вимушеними та викликані тим, що послуги з пільгового проїзду осіб, які не зареєстровані в Києві, столичним перевізникам із державного бюджету не компенсують. Місто неодноразово зверталося до уряду, аби врегулювати питання компенсації комунальним перевізникам плати за проїзд пільгових категорій, визначених державою. Крім того, ми зверталися до обласних, міських, селищних та сільських рад iз проханням вирішити питання компенсації  за проїзд представників їхнiх громад, що мають пільги», — наголосив Віталій Кличко.
 
Він підкреслив, що пасажири, які мають пільги і зареєстровані в Києві, і надалі користуватимуться громадським транспортом за рахунок міського бюджету — за  карткою киянина, яку можна оформити в будь-якому відділенні державного «Ощадбанку».
 
А передували заяві Кличка попередження керівництва Київського метрополітену, які також наголошували, що цьогоріч із початку липня проїзд у муніципальному транспорті Києва здійснюватиметься тiльки за наявності електронного квитка. До слова, проїзд за посвідченням учасника бойових дій (УБД) також стане неможливим iз липня.
 
На «нововведення» не забарилася, зокрема, реакція ветеранів російсько-української війни. Обурливий меседж у «Фейсбуці» одного з них — спецпризначенця з Луганщини (який наразі мешкає в Києві), учасника боїв за Савур-могилу Данила Турчина, вочевидь, відображає думку багатьох бійців: «Є питання. А що контора за назвою Міністерство з питань ветеранів робить?! Де лідери думки ветеранів?! Не знаєте? Ось і я не знаю. Держава придушила бізнес, податки лише зростають, і що ми робимо? Ми забираємо безкоштовний проїзд по Києву в громадському транспорті! Для мене це реально вдарить по кишені».