Вбивча вибоїна: у Тернополі відправили до суду справу про загибель 15-річної пасажирки автобуса

17.06.2020
Вбивча вибоїна: у Тернополі відправили до суду справу про загибель 15-річної пасажирки автобуса

Ями на дорогах можуть спричинити смерть. (Фото з сайта zz.te.ua.)

За повідомленням пресслужби обласної прокуратури, скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно водія автобуса з міжміських перевезень за ч. 2 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілої).
 
 
«Встановлено, що 18 жовтня 2019 року на ділянці автодороги «Тернопіль — Скалат — Жванець» із пошкодженим дорожнім покриттям у вигляді вибоїн та напливів водій автобуса не обрав безпечну швидкість руху для контролю за рухом транспортного засобу. Він допустив наїзд на перешкоду, і в результаті цього технічно справний запірний механізм аварійного виходу задніх дверей відімкнувся, випала неповнолітня пасажирка.
 
Також водій не забезпечив перевезення пасажирів з обов’язковим наданням їм місць для сидіння, в порушення вимог ПДР України, внаслідок чого дівчинка під час руху транспорту стояла біля дверей, а не займала місце для сидіння. Випавши на дорогу, потерпіла отримала травми, від яких настала її смерть по дорозі до медичного закладу», — йдеться в офіційній інформації прокуратури.
 
Якщо суд доведе провину водія, тому «світить» від трьох до восьми років позбавлення волі. Але ніщо вже не поверне батькам дочку — 15-річну Наталю Цар. Того фатального дня вона поверталася перед вихідними з навчання додому, у Підволочиський район. Трагедія сталася, зокрема, і через стан дороги.
 
За інформацією Служби доріг у Тернопільській області, збудована була вона ще у 70-ті роки і вiдтодi серйозно не ремонтувалася. За утримання покриття в належному стані згадуваної ділянки відповідає наразі ДП «Тернопільський облавтодор». Встановлено невідповідність дорожнього покриття в місці, де сталася трагедія, нормам безпеки.
 
Відтак до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення відповідальними особами дорожніх служб кримінального правопорушення, передбаченого статтею 288 Кримінального кодексу України.
 
Порушення правил, норм і стандартів, що стосуються убезпечення дорожнього руху, карається штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до п’яти років. Розслідування у цій частині справи ще триває.