Найуживанішим видом м’яса в Україні стала курятина

17.06.2020
Найуживанішим видом м’яса в Україні стала курятина

(Фото з сайта censor.net.ua.)

Українці завжди полюбляли м’ясні продукти й за можливості балували себе свининою, гусятиною чи яловичиною.
 
Але не секрет, що вже не один десяток років найуживанішим м’ясом залишається саме курятина. І це не дивно, адже вона є найдешевшою у своєму сегменті. Більше того, споживання цього продукту зростає рекордними темпами. 
 
Згідно зі статистичними спостереженнями Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), кожен українець у середньому вживає більш ніж 45 кілограмів м’яса на рік.
 
За словами консультанта цієї поважної організації, експерта сільськогосподарських ринків Андрія Панкратова, споживання свинини в Україні на душу населення з 2008 року коливається поряд із позначкою 15 кілограмів на рік (це без субпродуктів i сала), яловичини та телятини — приблизно 8 кілограмів; водночас споживання курятини з 2008 року зросло з 23 до 25 кілограмів.
 
І хоч це не радикальне зростання, але воно поволі відсуває наших співвітчизників від традиційного споживання свинини.
 
«Ціна — це дуже важливий фактор, для України — це один із найважливiших факторів. Але не можна не згадати й, наприклад, про зручність курятини, невелику порційність (крильця, стегна тощо), легкість у приготуванні страв — це стосується лише птиці, зокрема, курятини», — розповів Панкратов.
 
Додамо, що Україна повністю забезпечує себе вітчизняною курятиною, а також чималий обсяг експортує за кордон, будучи одним із найбільших світових трейдерів у цьому сегменті.
 
Щоправда, в «курячому питанні» залишається одне «але» — щодо беззаперечної корисності м’ясного лідера. Адже, як стверджують ветлікарі, для прискорення росту фермери нерідко годують птицю сумнівними біодобавками, а передпродажний продукт нашпиговують антибіотиками з метою його тривалого зберігання...