Поблизу Москви відкрили головний пропагандистський храм армії РФ

16.06.2020
Патріарх Московський і всiя Русі 14 червня провів церемонію освячення головного храму Збройних сил Росії у підмосковному парку «Патріот», повідомляє ТАСС.
 
 
На церемонії були присутні начальник генштабу ЗС Росії Валерій Герасімов та заступник міністра оборони РФ Юнус-Бек Евкуров, а також помічник президента Росії Володимир Медінський.
 
 
Попри очікування, Володимир Путін на урочистій церемонії не з’явився. Кирило, який освятив культову споруду 14 червня, оголосив, що сам і буде настоятелем храму, навколо якого в останні місяці не вщухали скандали: споруду, зокрема, планували оздобити мозаїкою iз зображеннями Володимира Путіна та Йосипа Сталіна.
 
Обурення такими намірами частини ще притомної російської інтелігенції притлумило надмір запалу, — від посвяти «у святі» колишнього та теперішнього диктаторів Росії відмовилися. Але чинний «рятівник Росії» трохи образився, тому й не освятив церемонію особистою присутністю. 
 
Храм будували з осені 2018 року в Кубинці Одинцовського району Московської області до 75-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Начебто на добровільні пожертви.
 
У списку знаменитостей, які виділили кошти, на сайті храму — відомі спортсмени, політики та кінематографісти-путіністи: режисери Микита Міхалков та Емір Кустуріца, олімпійська чемпіонка Олена Ісінбаєва, телеведучий Леонід Якубович.
 
Церемонію відкриття, приурочену до травневого Дня перемоги, перенесли через пандемію коронавіруснойї інфекції. Від самого початку в проєкт храму закладали багато символів. Так, діаметр основи, на яку встановлено головний купол, становить 19,45 метра — на честь 1945 року. Висота дзвіниці — 75 метрів.
 
Храм відкривають у 2020 році — до 75-річчя закінчення Другої світової війни. Висота малого купола — 14,18 метра: війна тривала 1418 днів і ночей. Площа храмового комплексу — 11 тис. кв. м. Місткість внутрішнього приміщення храму — до 6 тисяч осіб. На його території розміститься виставкова експозиція, присвячена історії становлення Російської держави та її збройних сил.
 
Окрім того, у березні міністр оборони РФ Сергій Шойгу розповідав, що сходи храму відливатимуть зі сплаву, який міститиме розплавлені траки німецьких танків часів Другої світової, а головна ікона храму написана на дошках, зроблених зі старовинних лафетів, на яких закріплювалися гармати.
 
Кожен iз приділів присвячений святому покровителю одного з родів військ та видів Збройних сил Росії, між святими розподілена чітка роль патронату над окремими видами військ Росії:
 
• Приділ Святого Іллі Пророка — покровителя Повітряно-космічних сил і Повітряно-десантних військ;
• Приділ Святої Великомучениці Варвари — покровительки Ракетних військ стратегічного призначення;
• Приділ Святого Апостола Андрія Первозванного — покровителя Військово-морського флоту;
• Приділ Святого Олександра Невського — покровителя Сухопутних військ.
 
Один iз горельєфів новобудови зображує бій 28 солдат-панфіловців iз 316-ї стрілецької дивізії, які буцімто загинули неподалік Волоколамська, 16 листопада 1941 року зупинивши атаку десятків німецьких танків і піхоти.
 
Попри те, що навіть російський Державний архів поставив правдивість цієї історії під сумнів, тактовно зазначивши: попри масовий героїзм радянських військових, 316-ї стрілецької дивізій в той момент не було на цій ділянці фронту, а сам бій став вигадкою військового кореспондента й літературного секретаря газети «Красная звезда». 
 
У квітні 2020 року видання «МБХ Медіа» повідомило, що у храмі буде мозаїчне зображення Володимира Путіна, Сергія Шойгу і голова Ради Федерації РФ Валентини Матвієнко.
 
Проте згодом настоятель храму єпископ Клинський Стефан розповідав РБК, що мозаїку Путіна прибрали, бо проти неї був сам президент. На одній зі стін храму був зображений Йосип Сталін. Але зрештою прибрали і цю мозаїку — відправили в музей на території пропагандистського парку «Патріот».