Олександр Гвоздик несподівано оголосив про завершення професійної кар’єри

16.06.2020
Олександр Гвоздик несподівано оголосив про завершення професійної кар’єри

Олександр Гвоздик (ліворуч) вирішив завершити свою професіональну боксерську кар’єру. (Фото з сайта sportarena.com.)

Сценарії виходу з коронавірусного карантину в кожного — свої.
 
 
Після кількох місяців повної професіональної бездіяльності 33-річний український боксер Олександр Гвоздик вирішив поставити крапку в своїй боксерській кар’єрі.
 
 
Повідомлення про те, що ексчемпіон світу за версією WBC залишає профіринг, виявилося відверто несподіваним для боксерського світу, адже до моменту оголошення пандемії коронавірусу українець мав зовсім інші плани й розмірковував на тим, як знову розжитися чемпіонським титулом.
 
 
Однак щойно світ спорту почав виходити зі сплячки, а боксери — узгоджувати нові дати дуелей зі своїми майбутніми супротивниками, Гвоздик анонсував про кардинальну зміну роду своїх занять. Точніше, про перехід «Цвяха», як називають українця в США, з боксу в бізнес у коментарі ESPN заявив його менеджер Егіс Клімас: «Сашко розуміє, що неможливо у власному бізнесі й у боксі одночасно викладатися на 100 відсотків. Тому він і був змушений зробити вибір».
 
При цьому сам боксер наразі ніяк не коментує своє рішення, дипломатично витримуючи паузу. Не дивно, що в атмосфері такої таємничості, окрім офіційної, боксерська спільнота активно обговорює й інші причини, котрі могли підштовхнути Гвоздика до завершення профікар’єри.
 
Нагадаємо, що в жовтні минулого року Гвоздик зазнав своєї першої поразки на професіональному ринзі. У тому бою наш співвітчизник програв росіянину Артуру Бетербієву, втративши таким чином чемпіонський пояс WBC.
 
До того ж кілька днів після невдачі Сашко провів у госпіталі, де лікарі провели йому серію МРТ досліджень. «Із ним усе добре. Це був превентивний захід», — так прокоментував перебування свого підопічного в лікарні Тедді Атлас.
 
Однак, згадуючи про той епізод, шанувальники боксу припустили, що передчасно зійти з боксерського рингу Гвоздика змусили проблеми зі здоров’ям. Щоправда, голова промоутерської компанії «К2» Олександр Красюк, добре знайомий зі справами українця, наполягає, що зі здоров’ям у нього все гаразд. 
 
В іншому припущенні йдеться про те, що на карантині Гвоздик просто втратив мотивацію. Після поразки Бетербієву Олександр сподівався на швидкий бій-реванш із росіянином, однак у посткарантинному світі організація подібного протистояння вимагатиме від промоутерів багато часу й зусиль. Підніматися на чемпіонську вершину в часи коронавірусної невизначеності зовсім не те ж саме, що перечікувати кризу в статусі чемпіона.
 
Тож не виключено, що Гвоздик вирішив не чекати з моря погоди, а взявся за більш осяжну річ. Тим паче, що свого часу в кар’єрі Гвоздика трапилася подія, котра певною мірою могла серйозно змінити його життєві орієнтири.
 
Саме в бою за чемпіонський пояс WBC, у грудні 2018 року, Олександр завдав нокаутуючого удару 39-річному канадцю Адонісу Стівенсону, після чого той на довгий час виявився прикутим до лікарняного ліжка. На щастя, після тривалого лікування та реабілітації Стівенсон повернувся до повноцінного життя, чим неабияк потішив свого колишнього опонента по рингу.
 
«Я дуже радий за нього та за його сім’ю. Зараз він виглядає на 100 відсотків здоровою людиною. Тож я щасливий і відчуваю велике полегшення, оскільки мені більше не потрібно носити в собі тягар відповідальності за його здоров’я та життя», — так прокоментував звістку про одужання Адоніса Гвоздик.
 
Водночас добре знайомий із Гвоздиком його товариш по олімпійській збірній України Тарас Шелестюк не виключає, що в недалекому майбутньому бронзовий призер літніх Ігор-2012 в Лондоні ще повернеться в профіринг.
 
«Сподіваюся, Сашко ще буде боксувати», — зауважив Шелестюк, у професіональній кар’єрі котрого, до слова, також була доволі тривала, майже дворічна, перерва. Можливо, й Гвоздик також вирішив узяти в боксерській кар’єрі невеличкий тайм-аут.