Скандальне інтерв'ю Гіркіна Гордону послухає міжнародний суд у Гаазі

10.06.2020
Скандальне інтерв'ю Гіркіна Гордону послухає міжнародний суд у Гаазі

У понеділок, 8 червня, окружний суд Гааги відновив слухання у справі про катастрофу пасажирського авіалайнера Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», який влітку 2014 року виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур і був збитий у небі над Донбасом. Засідання тривало сiм годин і мало процедурний характер.
 
 
Як повідомляє агенція «Рейтер» iз посиланням на судову пресслужбу, в найближчі дні захист і адвокати родичів отримають можливість звернутися до суду. За даними присутнього на засіданні кореспондента агенції, адвокати планували запросити більше часу для підготовки матеріалів. 
 
Передбачається, що весь перший тиждень слухань буде присвячений поданням суду, можливим зауваженням захисту і адвокатiв родичів, а також поданням прокуратури, яка ще має описати своє кримінальне розслідування.
 
«Виглядає так, що слухання після 12 червня перенесуть на 22 червня. Того дня захист отримає можливість подати будь-які запити про можливі слідчі дії, після чого слухання відкладуть на пізніші дати, коли буде отримана реакція. Наразі суд вважає, що ця частина слухань може завершитися не пізніше 26 червня», — уточнили в суді. Після цього оголосять перерву до 31 серпня.
 
Обвинуваченими у справі проходять троє громадян Росії: колишній міністр оборони самопроголошеної ДНР Ігор Гіркін, генерал-майор Сергій Дубинський, полковник Олег Пулатов, а також і громадянин України Леонід Харченко.
 
Згідно з висновками слідства, вони сприяли прибуттю військової техніки з РФ і координували дії ЗРК, зігравши таким чином ключову роль у вбивстві 298 осіб. Жоден iз чотирьох обвинувачених на процесі не присутній.
 
Судовий розгляд справи про катастрофу MH17 почався 9 березня в юридичному комплексі поблизу амстердамського аеропорту Схіпхол. У ньому передбачені підвищені заходи безпеки. Останнє слухання пройшло 23 березня без публіки та преси через пандемію COVID-19.
 
Через епідемію коронавірусу засідання проводяться з дотриманням заходів соціального дистанціювання: присутні розташовуються на відстані 1,5 метра один від одного, крім суддів, секретарів і прокурорів, на засіданні дозволили бути максимум двом адвокатам родичів і обмеженому числу представників преси. 
 
Міжнародна слідча група, в яку входять фахівці з п’яти країн — Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України, дійшла висновку, що цивільний літак у небі над Донбасом 17 липня 2014 року збила військова ракета серії 9М38, випущена з ракетно-зенітного комплексу «Бук», а ЗРК був на території, підконтрольній проросійським сепаратистам.
 
Слідчі впевнені, що «Бук» потрапив на українську територію з 53-ї бригади ППО РФ під Курськом і незабаром після трагедії був вивезений через кордон на територію РФ.
 
Суд у справі МН17 попросив розсекретити супутникові знімки, на яких, можливо, видно момент пуску ракети по «Боїнгу» в небі над Донбасом у липні 2014 року. Прокуратура повідомила, що такий запит направили в США ще у 2014 році. У відповідь Вашингтон надіслав меморандум з описом знімків і супутньою технічною інформацією. Потім головному прокурору Нідерландів у справах тероризму надали можливість перевірити, чи відповідає інформація дійсності.
 
Прокурор зміг особисто ознайомитися з секретними американськими знімками та звірити їх з описом.
 
«Прокурор дійшов висновку, що інформація в меморандумі підтверджується іншими джерелами, з якими він ознайомився», — повідомив суддя, який веде засідання.
 
Меморандум, наданий США, та висновок прокурора Нідерландів у справах тероризму долучили до матеріалів справи. Але самі супутникові знімки, наявні у США, так і не були розсекречені, отже, широка громадськість їх не побачить.
 
Слідство триває, і з моменту першого блоку слухань обсяг справи виріс і наразі перевищує 40 тисяч сторінок. Головуючий суддя Хендрік Стінхейс сказав, що до матеріалів буде долучено і нещодавнє гучне інтерв’ю Гіркіна.