Коронавірус: у Японії не виключають зміни формату перенесеної літньої Олімпіади-2020

10.06.2020
Коронавірус: у Японії не виключають зміни формату перенесеної літньої Олімпіади-2020

Основні передолімпійські приготування в Токіо відкладені до наступного року. (Фото з сайта japantoday.com.)

Представники вітчизняної олімпійської сім’ї відзначають, що перенесення через пандемію коронавірусу токійської літньої Олімпіади на наступний рік — це удар для всього спортивного світу.
 
 
Утім ще більшим ударом для спортсменів може стати повне скасування Ігор-2020.
 
 
«Якщо ці Ігри не відбудуться в 2021 році, тоді вони вже взагалі не відбудуться», — відзначив президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах.
 
Водночас у місцевому оргкомітеті Токійської олімпіади з особливою обережністю озвучують плани на майбутнє, не відкидаючи негативного сценарію. «Щоб провести Ігри в 2021-му, необхідно до наступного року здолати коронавірус не тільки в Японії, а й в усьому світі.
 
Однак якщо першу умову ще можна буде виконати, то з другою можуть бути складнощі», — наголосив японський епідеміолог Кентаро Івата.
 
Утім це лише один із варіантів можливого розвитку подій. І на цей випадок, з метою недопущення спалаху коронавірусної інфекції під час олімпійських баталій, в Японії розробляють власний протиепідемічний протокол.
 
«Як господарі цієї величної події, ми прагнутимемо на найвищому рівні забезпечити безпеку здоров’я атлетів та глядачів», — наголосив генеральний секретар японського уряду Йошихіде Суга.
 
На такий випадок у Токіо працюють над календарем спрощеної Олімпіади, коли доведеться оптимізувати все, що можна буде оптимізувати задля підтримання вільного від коронавірусу середовища.
 
Зокрема, губернатор Токіо Юріко Коіке каже про план скорочення продажів квитків для глядачів, що дозволить спростити скринінг уболівальників, які прибуватимуть до Японії з усього світу.
 
За його словами, перевірити на коронавірус усіх без винятку спортсменів — не проблема, а от охопити величезну кількість глядачів проблематично. Тож у місцевому оргкомітеті й розмірковують над тим, як скоротити число глядачів, які матимуть допуск на територію олімпійських об’єктів.
 
Хоча про подібний розвиток подій прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе навіть і чути не хоче.
 
«Хочу ще раз повторити про намір нашої країни прийняти відкладені Олімпійські та Паралімпійські ігри в Токіо влітку 2021 року в повному об’ємі як свідчення перемоги людства над COVID-19», — заявив очільник японського уряду.
 
При цьому віцепрезидент токійського оргкомітету Тосіакі Ендо наголошує, що остаточне рішення щодо проведення літньої Олімпіади-2020 ухвалюватиметься навесні наступного року й базуватиметься на епідеміологічній картині з поширенням коронавірусу. До того ж у березні 2021 року вималюється чітка палітра стосовно того, як пройшли олімпійські кваліфікаційні старти.
 
«Наразі ж важко спрогнозувати, якою буде ситуація з коронавірусом на літо наступного року. Щодо цього поки ми маємо різні точки зору й достеменно говорити про майбутнє Ігор трохи зарано», — переконаний Тосіакі Ендо.
 
* * *
 
Натомість на початку листопада в Лозанні мають відбутися закриті слухання у справі Російської антидопінгової агенції проти Всесвітньої антидопінгової агенції.
 
У грудні 2019 року ВАДА повторно позбавила РУСАДА міжнародної акредитації й на чотири роки дискваліфікувала Росію від участі у великих міжнародних змаганнях. Натомість росіяни прагнуть анулювати це покарання, аби їхня збірна, зокрема, потрапила й на літню Олімпіаду в Токіо.