Через спалах коронавірусу у клубі львівські «Карпати» можуть не дограти сезон

05.06.2020
Через спалах коронавірусу у клубі львівські «Карпати» можуть не дограти сезон

Головна футбольна інтрига сезону у місті Лева — збереження «Карпатами» прописки в елітному дивізіоні. (Фото з сайта fckarpaty.com.)

Перед рестартом вітчизняної прем’єр-ліги президент УАФ Андрій Павелко роз’яснював, що у випадку виявлення коронавірусу в одному з клубів  відправляти на карантин усю команду, тим паче, весь чемпіонат не будуть.
 
 
«На ізоляцію йде той із гравців, хто має позитивний тест на коронавірус», — уточнював деталі розробленого медичного протоколу очільник української асоціації футболу. 
 
 
Водночас ситуація зі спалахом інфекції у львівських «Карпатах», про перші ознаки котрої «біло-зелені» повідомили громадськість за день до рестарту сезону, набула неабияких масштабів, через що на двотижневий карантин відправили практично весь клуб.
 
Керівник спортивно-медичного комітету УАФ В’ячеслав Попов заявив, що лабораторна перевірка 46 осіб підтвердила коронавірус одразу в 26 з них. За його словами, основна група інфікованих — це обслуговуючий персонал львівського клубу.
 
Однак, за іншою інформацією, в числі заражених — 11 футболістів основного складу. Загалом після спалаху, що стався в таборі «біло-зелених», Львівщина встановила антирекорд за кількістю виявлених за добу нових випадків інфекції.
 
Водночас В’ячеслав Попов каже, що клінічних симптомів гравці не мають. А рішення ж про допуск «Карпат» до змагань УАФ та УПЛ прийматимуть після проходження командою 14-денного карантину.
 
При цьому секретар спортивно-медичного комітету УАФ Максим Бецко попереджає, що футболісти, котрі захворіли, навряд чи скоро повернуться до гри. «Це не буде два тижні. Допустити до змагань можна лише тих спортсменів, які, за нормативними документами МОЗ, вважаються здоровими, повністю вийшли із захворювання й навіть пройшли реабілітацію», — деталізує Бецко.
 
Словом, «Карпати» опинилися у неймовірно складній ситуації. З одного боку, неприємний вірус, з іншого — неабиякі фінансові труднощі та необхідність боротися за виживання в елітному дивізіоні. 
 
«За понад 50-річну історію свого існування «Карпати» не раз переживали складні часи. Але зараз один із найважчих періодів нашого клубу. Однак я вірю, що спільними зусиллями вірус буде подоланий і ми знову зберемося на наших робочих місцях. «Карпати» будуть жити — саме завдяки вам, тим, хто цього хоче», — з такими словами звернувся до шанувальників клубу виконавчий директор «біло-зелених» Ростислав Ящишин.
 
Поки ж в УПЛ заявили, що поєдинки «Карпат» у наступних двох турах — проти «Ворскли» та «Дніпра-1» — не відбудуться. З тієї ж причини пропустили «біло-зелені» й перший після двомісячної паузи тур, коли мали прийняти «Маріуполь».
 
Тепер от увесь футбольний бомонд ламає голову над тим, як вийти з цієї непростої ситуації. Ростислав Ящишин каже, що, як варіант, дограти сезон «Карпати» можуть молодіжним складом, за умови, звісно, якщо гравці «молодіжки» виявляться вільними від коронавірусу. «Карпати» вже, начебто, почали узгоджувати зі своїми суперниками дати для проведення незіграних двобоїв.
 
Однак слід пам’ятати, що від «Карпат» і надалі вимагатимуть слідувати рекомендаціям медичного протоколу, окремі норми якого (зокрема регулярне ПЛР-тестування команди на коронавірус) потребують від клубу серйозних фінансових витрат.
 
А ще до спалаху Ящишин бідкався, що на додаткові витрати бюджет «біло-зелених» не розрахований. Тож не виключено, що «Карпати» не зможуть дограти чемпіонат і за кожен незіграний матч їм зарахують технічну поразку.
 
Хай там як, а в клубі чекають на приїзд до Львова з Іспанії їхнього нового власника Олега Смалійчука (чи то співвласника, бо частина прав на «Карпати» належить Ігорю Коломойському), котрий у новій для себе іпостасі заявив, що на «біло-зелених» очікують непрості реформи і непопулярні рішення. При цьо­му Смалійчук запевнив, що бренд «Карпат» ніколи не згасне.