Правоохоронці Тернопільщини викрили підробників водійських посвідчень

03.06.2020
В інтернеті активно торгують не лише особистими даними.
 
Так, на Тернопільщині кіберполіцiя викрила зловмисника, який продавав бази даних підприємств та установ, що містять інформацію з обмеженим доступом. Як повідомляє департамент кіберполіції Національної поліції України, 19-річний тернополянин розміщував відповідні оголошення у тематичних групах Messenger.
 
Вартість однієї бази даних становила до півтори тисячі гривень. А купівлю здійснювали шляхом перерахунку покупцями грошей через платіжну систему QIWI або на банківську картку.
 
За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361-2 Кримінального кодексу України — «Несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп’ютерах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або на носіях такої інформації». Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від двох до п’яти років. 
 
Тим часом прокуратурою Тернопільської області, за повідомленням її пресслужби, скеровано до суду кримінальне провадження стосовно трьох осіб, що вчиняли підробку документів у складі міжрегіональної організованої злочинної групи, яка діяла на території Тернопільської, Запорізької, Київської, Івано-Франківської та інших областей.
 
За даними слідства, учасники групи впродовж 2019-2020 років на замовлення клієнтів підробляли водійські посвідчення та свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів.
 
Підроблені офіційні документи з нанесеними голографічними захисними елементами (!) вони збували дистанційним методом, використовуючи «Нову Пошту» та соцмережі. Правоохоронці задокументували 15 фактів виготовлення та збуту офіційних документів, які мають право видавати лише державні установи.