Новий український ракетний комплекс «Вільха-М» запустили у серійне виробництво

03.06.2020
Рік тому успішно пройшли випробування на од­ному з військових поліго­нів Одеської області реактивні системи «Вільха-М» i «Віль­ха-Р», які розроблені в тісній співпраці кластеру високоточної зброї та боєприпасів Укр­оборонпрому.
 
І вже найближчим часом українська армія зможе отримати модернізовані версії нової високоточної зброї (знищення противника на дальності у 130 км гарантується першим пострілом), адже серійне виробництво ракети «Вільха-М» планується з 2021 року.
 
Наразі проводяться випробування — вони на завершальній стадії.
 
«Цьогоріч заплановано продовження проведення випробувань згідно з календарним планом виконання дослідно-конструкторської роботи, який містить інформацію з обмеженим доступом. Випробування «Вільхи-М» проходять у рамках прийняття цієї нової системи на озброєння ЗСУ. У квітні відбулися вже другі успішні випробування ракети. У другому кварталі 2020 року заплановано проведення завершального етапу випробувань», — поінформували в Укр­оборонпромі.
 
У концерні також зазначили, що Міністерство оборони України виділило кошти для проведення зазначених випробувань і після проведення стрільб має у найкоротший термін поставити вироби «Вільха-М» на озброєння ЗСУ.
 
«Вільха» — це український ракетний комплекс із коригованим боєприпасом калібру 300 мм, розроблений на основі радянської реактивної системи залпового вогню 9К58 «Смерч» і прийнятий на озброєння Української армії у 2018 році.
 
Над створенням комплексу працювало близько п’ятнадцяти підприємств українського оборонно-промислового комплексу (насамперед це КБ «Луч» — головний виконавець проєкту за державним оборонним замовленням).
 
Маса ракети «Вільха-М», яка працює на твердому паливі, — 800 кг, а її бойової частини, яка є осколково-фугасною, — 170 кг. 
 
Додамо, що вперше про проєкт «Вільха» президент України Петро Порошенко заявив 27 січня 2016 року на засіданні РНБО.
 
Технічні параметри тоді тримали в секреті, утім уже в березні 2016-го були проведені перші випробування. У 2018 році установка вперше взяла участь у параді до Дня незалежності України.
 
Наприкінці березня цього року ДККБ «Луч» достроково відвантажило для ЗСУ 28 ракет Р624 «Вільха», які серійно виготовляють на підприємстві.