Третина з оптимізмом: індекс очікувань ділової активності зріс до 36 пунктів

03.06.2020
Український бізнес: дрібні, середні підприємці та представники великого капіталу вже практично вийшли з карантину. Принаймні у своїх планах.
 
Але назагал доволі скептично оцінюють власні перспективи. Про це свідчить, зокрема, індекс очікувань ділової активності, який у травні зріс на 8 пунктів — до 36,6 пункта.
 
Незважаючи на поліпшення, це все одно нижче нейтрального значення в 50 пунктів і сигналізує про переважно песимістичні очікування бізнесу. 
 
«Очікування бізнесу в травні покращилися. Підприємців підбадьорило як пом’якшення карантинних обмежень, нормалізація ситуації на валютному ринку, так і деяке зростання попиту на їхню продукцію», — зазначив директор департаменту статистики та звітності НБУ Юрій Половнєв.
 
Зокрема, вперше з березня в банках немає відтоку строкових валютних депозитів.
 
За словами представника НБУ, всі опитані компанії підтвердили: результати їхньої діяльності в травні перевищили очікування, втім до докризових показників іще далеко.
 
«На жаль, у більшості підприємств немає планів щодо збільшення числа працівників. Їх турбує кілька речей, серед яких основними залишаються перспективи невисокого попиту на їхню продукцію, можливість, відповідно, отримати менше доходів, а також — імовірність підвищення цін підрядниками», — сказав Половнєв, додавши, що, згідно з опитуванням НБУ, приблизно третина керівників усе ще оптимістично оцінює поточний стан справ у фінансовому секторі.
 
При цьому більшість респондентів, 60%, відзначили, що протягом останніх шести місяців стан фінансового сектору погіршився. Частка опитаних, що вказали поліпшення стану справ, зменшилася удвічі в порівнянні з опитуванням у листопаді 2019 р.