У передмісті Києва пройшов виставковий тенісний турнір національного масштабу

03.06.2020
У передмісті Києва пройшов виставковий тенісний турнір національного масштабу

Маріанна Закарлюк дійшла до фіналу UTF Ladies Invitational. (Фото пресслужби ФТУ.)

Вітчизняні тенісні професіонали — дуже рідкісні гості в Україні.
 
 
Під час насиченого змагального сезону на батьківщину вони зазирають на кілька днів, у паузах між турнірами або ж у час зимового міжсезоння.
 
 
Водночас у змагальному форматі побачити їх в Україні ще складніше, адже, окрім нечастих домашніх матчів національної збірної в Кубку федерації чи Кубку Девіса, інших можливостей вийти на корт серйозного рівня турніру вони тут просто не мають.
 
Організація в Україні якогось пристойного турніру під егідою WTA чи ATP залишається для вітчизняних тенісних функціонерів поки що нездійсненною мрією.
 
Однак пандемія коронавірусу, через яку зупинилося все міжнародне спортивне життя на планеті, дозволила зібратися в Україні значній кількості представниць вітчизняного тенісного цеху (за винятком хіба що тенісисток із першої сотні).
 
Завдяки цій екстраординарній події Федерація тенісу України організувала на батьківщині доволі рейтинговий представницький турнір національного масштабу — UTF Ladies Invitational, провести який вирішили за схемою підсумкового річного турніру WTA.
 
Щоправда, в його перебіг постійно втручалася погода, щедро зрошуючи дощем ґрунтові корти Тенісного центру ФТУ в Ірпені. У підсумку його організатори відчутно вибилися з графіка.
 
Комфортно почуватися на українському ґрунті вітчизняним тенісисткам заважав і дощ, і вітер, і холодний атмосферний фронт. Думається, не в останню чергу саме ці фактори спричинили те, що одразу троє учасниць турніру знялися з розіграшу.
 
Перед стартом змагань октет тенісисток розділили на два квартети, звідки до «плей-оф» відібралися по дві кращі учасниці. Із групи А, де змагалися Леся Цуренко, Людмила Киченок, Дар’я Лопатецька й Вікторія Петренко, до півфіналу пробилися Цуренко та Лопатецька. А в «пульці» В (Марта Костюк, Надія Киченок, Маріанна Закарлюк та Марія Берген) кращий результат показали Костюк і Закарлюк.
 
Загалом, усе йшло до того, що у фіналі зійдуться рейтинг-фаворитки турніру, переможниці своїх «пульок». Однак матчу Цуренко — Костюк (139-ї та 141-ї ракеток планети відповідно) бути не судилося.
 
Травма ліктя не дала можливості зіграти Цуренко півфінал проти Закарлюк, на старті якого вона віддала суперниці два гейми. За таким же сценарієм пройшов і другий матч 1/2 фіналу. Після кількох невдалих міні-партій про дострокове завершення протистояння з Костюк заявила Лопатецька, котрій, наздоганяючи графік, випало грати два матчі в один день.
 
Додамо, що перша відмова на турнірі трапилася під час групової стадії. Після стартової поразки Маріанні Закарлюк з дистанції зійшла майстер гри в парі Надія Киченок.
 
Замість неї турнір продовжила перша запасна Катерина Дятлова, проте нічим здивувати організаторів не змогла. А от наявність у фіналі 23-річної Закарлюк — подія, котра по­требує певного визнання.
 
Незадовго до початку тотального карантину Маріанна перемогла на турнірі з серії ITF (призовий фонд — 25 тисяч доларів США) в Австралії, піднявшись одразу на 222 позиції в рейтингу WTA — на 466-ту позицію. Тож вочевидь тенісистка переживає кар’єрний підйом, і її участь у фіналі проти Костюк — 3:6, 4:6 —добра нагода нагадати українським шанувальникам тенісу про своє професіональне існування.