У Європейському футбольному союзі розглядають зміну формату «плей-оф» єврокубків сезону 2019/2020 років

03.06.2020
У Європейському футбольному союзі розглядають зміну формату «плей-оф» єврокубків сезону 2019/2020 років

«Шахтар» проти «Вольфсбурга»: останні єврокубкові поєдинки докарантинної ери вже проходили без глядачів. (Фото з сайта shakhtar.com.)

Іще не так давно європейська футбольна спільнота готувалася до того, аби в першій половині червня розпочати унікальний чемпіонат Європи.
 
 
Планувалося, що на честь 70-річчя заснування Європейського Союзу в 2020 році на континенті відбудеться масштабне футбольне дійство, господарями котрого стануть одразу 12 країн Старого світу.
 
 
Але коронавірус сплутав організаторам усі карти. Чемпіонат Європи перенесено на наступний рік, і на найближчій зустрічі свого виконавчого комітету Європейський футбольний союз хоче урегульовувати питання стосовно окремих арен Євро-2020, котрі виникли у зв’язку з перенесенням цього турніру.
 
Не виключено, що кілька країн, які більше за інших постраждали від епідемії коронавірусу, відмовляться від проведення на своїй території майбутнього ЧЄ.
 
Водночас нинішнє літо УЄФА повністю присвячує до­граванню сезону-2019/2020. Упродовж червня-липня європейські клуби завершуватимуть внутрішні змагання.
 
Натомість серпень стане місяцем єврокубків. Принаймні такий план має наразі найбільше шансів на втілення. Щоправда, формат до­гравання Ліги чемпіонів та Ліги Європи досі не затверджений.
 
У Європейському футбольному союзі над цією проблемою працює спеціально створена група функціонерів. І 17 червня вони прозвітують про свої напрацювання на виконкомі УЄФА, де, вочевидь, і затвердять новий формат «плей-оф» єврокубкового сезону-2019/2020.
 
Існує велика ймовірність, що матиме він абсолютно іншу структуру, ніж виглядали попередні розіграші. Основною для нової концепції може стати відмова від проведення в парах повторних поєдинків.
 
Власне, для визначення повного складу учасників чвертьфінальної стадії окремим командам іще доведеться зіграти свої другі матчі 1/8 фіналу, на шляху котрих у березні став коронавірус.
 
Натомість, починаючи з чвертьфіналу, переможців визначатимуть за підсумками лише одного матчу. Так, планується, що матчі 1/4 фіналу суперники гратимуть на нейтральних полях. Поєдинки ж наступних двох стадій можуть провести в одному місті — за принципом «фіналу чотирьох». За великим рахунком, такий формат єврокубкових турнірів нагадуватиме класичний «плей-оф» чемпіонатів Європи та світу. 
 
От тільки баталії, швидше за все, проходитимуть без глядачів. І цей факт, за повідомленням видання The Independent, змушує Стамбул відмовитися від проведення фіналу цьогорічної Ліги чемпіонів, оскільки через неприїзд до міста футбольних уболівальників організатори не зможуть компенсувати організаційні витрати.
 
Як альтернативу Туреччині функціонери УЄФА розглядають Португалію та Німеччину, де, окрім спокійної епідемічної ситуації, наявна й відмінна футбольна інфраструктура. Нагадаємо, що Португалія в 2004 році при­ймала чемпіонат Європи, німці ж були господарями «мундіалю»-2006. Тож проблем з одночасним розміщенням чотирьох клубів — учасників «фіналу чотирьох» — виникнути у них не повинно.
 
Столицею фіналу Ліги Європи-2020 два роки тому обрали польський Гданськ, і там, схоже, не збираються відмовлятися від своїх зобов’язань.
 
У місті, де, нагадаємо, відбулися чотири поєдинки українсько-польського Євро-2012, наголошують, що вже давно готові до прийому вирішального матчу ЛЄ-2020, щоправда, через коронавірусні обмеження призупинили рекламну кампанію фіналу.
 
«Щойно стане відома його нова дата — ми повернемося до промоції. Але робитимемо це трохи в іншому вимірі, ніж планували раніше. Оскільки, найімовірніше, на футбольних уболівальників чекає лише телевізійна трансляція», — зауважив керівник місцевого оргкомітету Адам Король.
 
Нагадаємо, що чемпіон України — донецький «Шахтар» — чекає поновлення євросезону, аби зіграти свій матч-відповідь 1/8 фіналу Ліги Європи проти німецького «Вольфсбурга». Перша частина їхньої дуелі завершилася гостьовою перемогою «гірників» — 2:1.