Наслідки карантину: в Україні зареєстрували понад півмільйона нових безробітних

02.06.2020
Наслідки карантину: в Україні зареєстрували понад півмільйона нових безробітних

У декого коронавірус відібрав здоров’я, а у більшості — роботу. (Фото з сайта zaxid.net.)

У нашій державі масово з’являються незатребувані фахівці: їх кількість уже перевищила минулорічну на 67%.
 
 
Найважче працевлаштуватися у регіонах, за статистикою, найгірша ситуація на Чернігівщині.
 
 
Водночас падає і заробітна плата: за травень середньостатистичний українець заробив на тисячу гривень менше, ніж у квітні.
 
 
Виправитися ситуація зможе не раніше кінця року. Хоча чекати повного відновлення ринку праці доведеться ще довше.

Ресторани вже вийшли з кризи, енергетика — ні

В Україні, як і прогнозували, стрімко зростає безробіття. Упродовж останнього тижня кількість зареєстрованих безробітних продовжила зростати, перевищивши 500 тис. осіб. Для порівняння: рік тому, в останні дні травня, кількість безробітних була майже на 67%, або на 202 тис. осіб, меншою.
Усього ж із початку карантину, тобто з 12 березня нинішнього року, на облік у відповідній службі зареєструвалися 236 тис. безробітних. Це майже вдвічі більше, ніж було торік. При цьому допомогу з безробіття з початку карантину виплачено 179,708 тис. громадянам.
Знайти роботу сьогодні все важче. За даними Державного центру зайнятості, за період карантину в його базі даних налічувалося 112 тис. вакансій, що на 55% менше, ніж за відповідний період минулого року. Станом на 20 травня 2020 року кількість вакансій становила 51 тис. одиниць, що на 40% менше, ніж станом на відповідну дату минулого року. При цьому середній розмір заробітної плати на цих вакансіях становив 7 тис. грн. 
Із пом’якшенням карантинних обмежень ситуація потроху, але поліпшується. Так, за останній тиждень реєстрація безробітних дещо скоротилася: якщо на початку травня щодня в службі зайнятості реєструвалися від 5 до 7 тис. осіб, то за останній тиждень перед минулими вихідними — від 3 до 4 тисяч. Сприяє 
цьому і поступове відновлення попиту на робочу силу. 
«Інтерес до пошуку роботи відновився до докарантинного рівня. Попит на робочу силу також відновлювався у всіх сферах, але все ще залишався суттєво нижчим, ніж до карантину», — повідомили в Національному банку України, зазначивши, що за тиждень економічна активність у низці секторів відновлювалася, однак наразі досить повільно.
Серед таких галузей — енергетична. Спад у виробництві електроенергії в Україні, за даними НБУ, сьогодні стабілізувався, і за минулий місяць це падіння становитиме мінус 10,6% у порівнянні з минулим роком. Що, як стверджують банківські аналітики, свідчить про все ще слабкі показники промисловості.
Серед галузей-лідерів щодо відновлення свого потенціалу — громадське харчування. Сьогодні, як фіксують у Нацбанку, триває відновлення роботи кафе та ресторанів, водночас  зростає кількість реєстрації ФОП, що, за офіційною оцінкою, є ознакою активізації малого бізнесу та сектору послуг. 
На фінансовому ринку — нічия. Іншими словами, впродовж тижня попит та пропозиція на валютному ринку були збалансованими, регулятор не був змушений виходити з інтервенціями. Зупинилося і надмірне укріплення гривні, яке сьогодні працює проти української економіки: зараз обмінний курс гривні скоригувався у бік невеликого знецінення.

Працювати треба у Києві

Через обмежувально-карантинну тенденцію на руки українці отримують все менше. Так, за даними Державної служби статистики, за квітень середня заробітна плата українців знизилася на 1016 грн. у порівнянні з березнем і становила 10 430 грн. І хоча така сума є майже вдвічі вищою від затвердженого урядом мінімуму, загальний тренд є доволі очевидним. За квітень українці отримали на 8,9% менше, ніж у березні. При цьому за загальною динамікою зростання виплат, від початку року рівень доходів громадян виріс на 1,6%.
Зараз найбільше грошей, як і в усі попередні роки, своїм робітникам платять у Києві: у березні середня сума становила 17 990 грн, а у квітні до 15 278 грн. Як не дивно, непогано заробляють у Донецькій області: було 12 225 грн, стало 12 473 грн. Найменші зарплати отримують на Буковині: зараз це 7560 грн, а місяцем раніше було 8285 грн. Саме цим, можливо, і пояснюється величезна кількість заробітчан, що працюють у західних країнах, саме з цього регіону.
При цьому і знайти роботу значно простіше в Києві, ніж у регіоні. Так, станом на 1 травня 2020 року кількість претендентів на одне робоче місце у Чернігівській області становила 28 осіб, а в Києві — всього лише 2 особи. Хоча й зростання обсягів реєстрації безробітних також 
найстрімкішим було в столиці і становило 3,5 раза у порівнянні з минулим роком. У Хмельницькій, Запорізькій, Полтавській, Київській, Львівській, Закарпатській областях кількість незайнятих наших співгромадян зросла у 2,1-2,3 раза. 
Утім кількість безробітних, як прогнозують аналітики, в Україні тільки зростатиме. І піку наша країна досягне тільки за підсумками другого кварталу. «Ми очікуємо, що в нашій країні обумовлений коронакризою рівень безробіття досягне піку в другому кварталі. Це — 11,5% проти 8,2% торік», — сказав голова Нацбанку Яків Смолій. На спад же ця тенденція, за його словами, піде ближче до осені. Але при цьому залишатиметься все одно більшою, ніж торік.