Мистецтво агресії: чому ДБР виламувало музейні двері

29.05.2020
Мистецтво агресії: чому ДБР виламувало музейні двері

Український національний комітет Міжнародної ради музеїв (ІСОМ) вважає неприпустимими дії представників Державного бюро розслідувань, що мали місце 26 травня в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара».
 
 
«Музеї є публічним простором, місцем зберігання спільної спадщини і діалогу. Вони очікують від правоохоронних органів захисту і підтримки, а не агресії і насильства на межі актів вандалізму. Останній раз правоохоронці вдиралися до приміщення музею силою в січні 2014 р. Ця практика має бути назавжди викорінена», — наголосили в організації, вимагаючи від керівництва ДБР провести службове розслідування ганебного інциденту, що стався у Києві. 
 
Музей, по суті, став заручником і навіть жертвою непрофесійної роботи так званих правоохоронців, які останнім часом намагаються за будь-що притягнути до відповідальності п’ятого президента України Петра Порошенка.
 
Перед тим за кілька днів ДБР терміново викликало його на 26 травня на допит як свідка в кримінальному провадженні, яке розслідує обставини переміщення через кордон України з буцімто приховуванням від митного контролю колекції з 43 картин відомих художників, що переважно пов’язані з Україною: Іллі Рєпіна, Івана Айвазовського, Вільгельма Котарбінського, Василя Тропініна та інших. Петро Порошенко стверджує, що не було офіційного повідомлення на допит як свідка, а лише інформація «з відосика». 
 
Отже, лідер опозиції відкривав із дружиною в «Музеї Івана Гончара» у присутності журналістів виставку саме тих спірних картин, у вітринах розмістивши оригінали документів, які засвідчують законність придбання цих творів мистецтва у приватну колекцію. І вже зовсім скоро у повному екіпіруванні зі зброєю, але без рішення суду і будь-яких пояснень туди прибули спецпризначенці ДБР.
 
Вони силовим захопленням проникли до музею і не пускали всередину тривалий час ні працівників, ні директора. Очільнику музею Петрові Гончару — матеріально відповідальній особі — не залишалося нічого іншого, як подати до поліції заяву про вторгнення та пошкодження майна. 
 
Хто б сумнівався, що ДБР повідомить опісля, що це адміністрація музею та інші особи перешкоджали проведенню слідчих дій, а тому було прийнято рішення залучити спецпідрозділ. Тим часом представники партії «Європейська Солідарність» заявили, що переслідування п’ятого президента Петра Порошенка має суто політичний характер і відбувається за наказом і під тиском президента Володимира Зеленського. 
 
А виставку картин, стверджують, після зняття карантинних обмежень зможуть побачити всі бажаючі безплатно.