Адаптивні зрушення: з 30 травня в Україні поновиться елітна футбольна першість

29.05.2020
Адаптивні зрушення: з 30 травня в Україні поновиться елітна футбольна першість

Довгоочікуваний рестарт прем’єр-ліги розпочнеться з українського «класико». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Володіючи статусом гри номер один у світі, футбол практично всюди першим поміж інших видів спорту повертається до повноцінного життя.
 
 
Черга вийти зі сплячки дійшла й до футбольного чемпіонату України.
 
 
У середу під час щоденного брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов привітав футбольних шанувальників нашої країни з рестартом сезону, який відбудеться 30 травня.

Під медичним наглядом

Розпочати саме в цей день догравання чемпіонату для УПЛ було справою доволі принциповою (за таких обставин клуби матимуть дещо більше перепочинку між поточним та наступним сезонами), тож там разом із УАФ наполегливо вмовляли міністерство, як виняток на даному етапі послаблення коронавірусного карантину, збільшити ліміт учасників кожного футбольного поєдинку з 50 до 200 осіб.
 
І, зрештою, сторони домовилися, що з 30 травня матчі проходитимуть згідно з медичним протоколом, котрий підписав головний державний санітарний лікар країни Віктор Ляшко.
 
«Більше двох місяців без гри — це важкий удар по футболу в нашій країні. Але як тільки з’явилися перші ознаки позитивної динаміки щодо пандемії, ми вийшли на більш активне спілкування з міністерством, — розповів президент УАФ Андрій Павелко. — Для нас було важливо, аби чемпіонат завершився відповідно до спортивного принципу».
 
Загалом розроблений Міністерством охорони здоров’я протокол містить 20 рекомендаційних пунктів, де, зокрема, йдеться про необхідність передматчевого огляду його учасників на ознаки респіраторних захворювань та температурний скринінг; важливість регулярного (кожні 14 днів) ПЛР-тестування членів команд, тренерів, суддів на коронавірус; відмову від передматчевих рукостискань, традиційних пресконференцій та максимальне дотримання заходів із фізичного дистанціювання учасників матчу, а також, що важливо, заборону на відвідування стадіону під час поєдинку для осіб до 18 та після 60 років.
 
За умови виявлення в команді коронавірусу варіанта її тотальної самоізоляції та відправки на карантин не розглядається. Госпіталізації чи самоізоляції підлягатиме лише член команди із позитивним ПЛР-тестом.
 
«Під час розробки цієї рекомендації брався до уваги досвід інших країн, де уряди вимагали відправки на карантин усього чемпіонату. Пізніше вони змінювали свої рішення, поміщуючи на карантин лише людину з коронавірусом, при цьому окремо аналізуючи історію кожної контактної особи», — деталізував проблемний момент Андрій Павелко.

Із центром — у столиці

Окремої уваги потребує «вікова ремарка», котра вимагає від осіб, які досягли 60-річного рубежу, їхнього тимчасового переходу на дистанційну роботу — для дотримання режиму обов’язкової самоізоляції відповідно до постанови Кабінету Міністрів. Через неї, власне, напередодні принципового протистояння з «Шахтарем» (31 травня в Києві) в цікавому становищі опинилося київське «Динамо».
 
Одразу двоє поважних помічників головного тренера «біло-синіх» — Вадим Євтушенко та Михайло Михайлов — перебувають у забороненій для відвідування матчів категорії, тож, не виключено, що в найближчому матчі динамівському керманичу Олексію Михайличенку доведеться обходитися без допомоги своїх асистентів. 
 
При цьому зауважимо, що залікові очки в «класиці» динамівцям потрібні не стільки для чемпіонської гонки, де «гірники» виглядають безапеляційним фаворитом, як для успішного проходження битви з конкурентами (перш за все із «Зорею») за другу, «ліго чемпіонську», позицію.
 
Примітно, що задля домашнього матчу проти запеклого опонента «Шахтар», який, нагадаємо, вже не перший рік базується на київській базі «Святошин», вирішив не змінювати своєї дислокації й замість поїздки до Харкова, на порожній стадіон «Металіст», прийме «біло-синіх» на їхній арені — столичному НСК «Олімпійський».
 
Подейкують, що «гірники» хочуть провести в Києві й решту домашніх матчів сезону. Де грати без глядачів, схоже, — не надто принципове для них питання, особливо зважаючи на 13-очкову фору в «золотих» перегонах.
 
До слова, під час літнього догравання у наставників буде можливість здійснювати по ходу матчу одразу п’ять замін — тимчасове нововведення ФІФА, покликане зменшити фізичне навантаження на футболістів під час ігрового цейтноту.
 
Як ідеться в затвердженому УАФ календарі, дев’ять заключних турів ЧУ його учасники мають пройти до 19 липня. При цьому на 25 та 29 липня заплановані матчі першого в історії українського футболу «плей-оф» за місце в Лізі Європи, де змагатиметься квартет команд, які посядуть у чемпіонаті 5-8-ме місця.
 
Водночас для проведення фіналу Кубка України обрано дату 8 липня. Перед цим 17 червня відбудеться перший півфінал за участі «Минаю» та «Динамо», а 24 червня свою півфінальну дуель проведуть «Маріуполь» із «Ворсклою». 

Під диктовку форс-мажору

Відзначимо, що, згідно з попередніми планами УАФ, цьогорічний фінал КУ мав пройти в Тернополі, утім через коронавірусний форс-мажор, після консультацій із МОЗ, вирішальний поєдинок турніру перенесли до Львова. Щодо поєдинків перехідного «плей-оф», який передбачено чинним регламентом між останньою командою прем’єр-ліги та третім колективом першої ліги, то наразі у вітчизняної футбольної асоціації нічого не кажуть із цього приводу, чекаючи на консенсус клубів першого дивізіону в питанні догравання свого турніру.
 
Після прийняття засновниками ПФЛ рішення про неможливість завершення регулярного сезону в традиційному форматі, окремі колективи першої ліги (ті, що прагнуть підвищитися в класі, але на момент зупинки першості опинилися поза прохідним тріо) висловили категоричну незгоду з подібним постулатом, вимагаючи підбиття підсумків змагань у спортивний спосіб. Саме керівництво ПФЛ теж виступає за дотримання змагального принципу під час визначення своїх «делегатів» до прем’єр-ліги, тому пропонує клубам із першої шістки три різні способи експрес-догравання чемпіонату в Д-1 — так би мовити, в іншому форматі, але на футбольному полі.
 
Щоправда, як запасний розглядають і «кабінетний» варіант встановлення підсумків змагань — на основі 19 турів, які вдалося зіграти до зупинки розіграшу. Але, зважаючи на заяву Андрія Павелка про те, що для УАФ головний принцип — спортивний, можна сподіватися на захопливу кінцівку в першій лізі, котра за градусом протистояння може перевершити сам елітний дивізіон.