Верховна Рада вийшла з карантину і знову самоізолювалась

22.05.2020
Верховна Рада вийшла з карантину і знову самоізолювалась

Верховна Рада після двох місяців карантину, вочевидь, поспішила повернутись до стандартного розпорядку сесійних засідань, бо вже в середу, 20 травня, парламент запланував роботу в комітетах, комісіях і фракціях замість пленарних засідань 21 і 22 травня.
 
 
Таке рішення пов’язане з виявленням коронавірусу в депутата Олега Мейдіча з фракції «Батьківщина».
 
 
Уранці 20 травня депутати фракції «Батьківщина» не прийшли на засідання парламенту, бо ухвалили рішення про самоізоляцію через виявлений у депутата Мейдіча COVID-19.
 
Як повідомила віцеспікер Олена Кондратюк, фракція вирішила не з’являтися у Верховній Раді, доки її депутати не пройдуть тест на коронавірус і не переконаються, що здорові.
 
Однак тон парламентському тижню було задано ще в понеділок, 18 травня, на погоджувальній раді. Як зазначив співголова фракції «Європейська Солідарність» Артур Герасимов, на цьому тижні в порядку денному «слуги народу» вирішили поставити велику кількість небезпечних для держави законопроєктів. Зокрема, про подвійне громадянство та про кримінальну відповідальність військових. 
 
Його колега Ірина Геращенко зазначила, що цей закон легалізує російські паспорти. І що саме з незаконної паспортизації Криму почалась його анексія. 
 
Окрім «Європейської Солідарності», проти президентського законопроєкту про подвійне громадянство виступила й «Батьківщина». Крім того, партія Юлії Тимошенко поставила вимогу негайно прийняти пакет законів «із захисту людей від бідності»: індексація та осучаснення пенсій, нормальні зарплати медикам і педагогам. 
 
У партії «Голос» звернули увагу на те, що більшість комітетів відправили на доопрацювання програму діяльності Кабінету Міністрів, але нового документа усе ще немає, хоча терміни, передбачені законом, пройшли. 
 
Хоча, за визначенням народного депутата Сергія Рахманіна, цей документ, що характеризується «високим рівнем абстракції», програмою назвати важко, однак депутати не мають права порушувати закон і мусять включити розгляд «цього дивного документа» в порядок денний.
 
Для «Слуги народу» важливо було поставити в порядок денний законопроєкт про вдосконалення виборчого законодавства, оскільки через декілька місяців в Україні відбудуться місцеві вибори. Крім того, фракція СН пропонує прийняти закон, що регулюватиме питання права політичних партій надавати фінансову та іншу матеріальну допомогу закладам охорони здоров’я для боротьби з коронавірусом. 
 
В «Опозиційній платформі — За життя» пропонують прийняти законопроєкт про обмеження виплат зарплат усім чиновникам держустанов, а також про відміну пені та штрафів за несвоєчасну оплату послуг ЖКГ. 
 
У результаті законопроєкт про подвійне громадянство було знято з розгляду.
 
Зате остаточно Рада відхилила законопроєкт щодо пенсійного віку жінок, за яким пропонувалось до 2022 року жінкам дозволити виходити на пенсію в 55 років за наявності 30-річного стажу й за умови звільнення з роботи. 
 
Також народні депутати підтримали зміну порядку внесення змін до Кримінального, Кримінально-процесуального та Кодексу України про адміністративні порушення. 
 
А президентський законопроєкт №3196 «Про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» щодо вдосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України» Верховна Рада відправила до комітету для підготовки до повторного першого читання.