Мешканець Київської області зняв із дрона хроніку подій у гнізді лелек

19.05.2020
Бі-Бі-Сі Ньюс Україна повідомило про ініціативу мешканця Київської області, що зняв із дрона хроніку подій у гнізді лелек, які нещодавно повернулися із зимівлі у село Бишів неподалік Києва.
 
Зараз вони чекають поповнення: у гнізді можна побачити яйця, які птахи гріють та оберігають.
 
Відео можна переглянути за цією адресою.
 
Раніше лелек українці вважали мало не священними птахами, яких варто мати на стовпі в кожному подвір’ї, бо вони приносять родині удачу. А батьки попереджали дітей, що лелека за знищене гніздо спалює хату, приносячи жарину і кидаючи її на стріху.
 
На жаль, таке багатовікове мирне співіснування зазнало змін. І через здичавіння людей, які вже не вважають цих величних птахів берегинями осель, і через осушення боліт, з яких птахи живилися, і через надмірне використання на полях отрутохімікатів, від яких ті гинуть.
 
Ініціатива мешканця Київщини, який зняв із дрона життя лелек, заслуговує і схвалення, і ... осуду. Бо дрон може потривожити, налякати птахів під час висиджування потомства. 
 
Більше заслуговує на увагу загальнопольська ініціатива спостереження за приватним життям птахів із безшумних відеокамер, які встановлюють над гніздом ще до повернення господарів. Цей проєкт став захоплюючим, релаксуючим видовищем для тисяч людей.
 
Лічильники відвідувань свідчать, що за життям птахів стежать люди з усього світу. Сайт http://bocianyonline.pl/ демонструє живі відео з десятків камер у Польщі, які ведуть постійний репортаж безпосередньо з лелечих гнізд.