У Женеві розпочала роботу 73-я щорічна сесія ВООЗ

19.05.2020
У Женеві розпочала роботу 73-я щорічна сесія ВООЗ

ВООЗ має визначити «зоонозне джерело вірусу і шляхи його поширення серед населення.

У понеділок, 18 травня, в Женеві розпочала роботу 73-я щорічна сесія Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, яка є вищим органом Всесвітньої організації охорони здоров’я. В роботі таких сесій беруть участь делегації всіх країн — членів ВООЗ, які зосереджуються на повістці денній, котру готує виконавчий комітет організації. З огляду на поточну специфіку, цьогорічна сесія відбувається в режимі відеоконференції, а головною темою є пандемія коронавірусу.
 
Цього року десятки країн світу приєдналися до проєкту резолюції Всесвітньої організації здоров’я, яка вимагає провести незалежне розслідування походження коронавірусу, повідомля Бі_Бі-Сі Ньюз Україна.
 
Проєкт ініціювала Австралія. Як повідомляє австралійська газета «Сідней Морнінг Геральд» із посиланням на джерела серед дипломатів, від самого початку документ підтримали 62 держави, зокрема, ЄС, Велика Британія, а також і Україна. А станом на вчора, тобто на початок роботи Всесвітньої асамблеї, вже 116 зі 194 держав-членів асамблеї приєдналися до підтримки резолюції. Голосування мало відбутися на онлайн-засіданні асамблеї вже у понеділок. Для ухвалення треба зібрати голоси двох третин членів, тобто 129 країн.
 
Проєкт резолюції не називає місце, звідки почалася пандемія, але вимагає від ВООЗ визначити «зоонозне джерело (те, що походить від тварин. — Ред.) вірусу і шляхи його поширення серед населення, зокрема, можливу роль носіїв-посередників». Така масштабна підтримка резолюції може ізолювати Китай, який раніше відхилив можливість проведення незалежного розслідування, назвавши такі спроби «політичною маніпуляцією».
 
А політика в такому, здавалося б, неполітичному питанні таки присутня. Очільниця МЗС Австралії Меріс Пейн назвала зростаючу підтримку проєкту «перемогою міжнародної спільноти та Австралії». Минулого тижня Китай запровадив нові мита на австралійську яловичину та ячмінь. Тобто резолюція є маленькою помстою Китаю в рамках торговельної війни. У свою чергу, речниця Європейської служби зовнішньої дії Вірджинія Батту-Хенрікссон зазначила, що Євросоюз має намір домогтися консенсусу щодо такого розслідування: «Нам потрібна підтримка всіх основних гравців, а Китай — один із них».
 
Стосовно ж України та десятків інших країн, які підтримали резолюцію, то їхню роль можна описати влучним українським прислів’ям: «Коня підковують, а жаба й собі лапу простягає». Запропонована Австралією резолюція є частиною так званої «нової холодної війни», породженої «торговельними війнами» з Китаєм. Якщо раніше роль головного лиходія світу відводилася Росії, то тепер намагаються демонізувати Китай. ВООЗ запевняє, що коронавірус не створили в лабораторії китайського міста Ухань, а адміністрація президента США Дональда Трампа натякає, що він «втік» саме звідти.
 
Ніхто не говорить, що китайська держава є невинним янголятком, але приписувати їй бездоказово новий злочин також не варто. 
 
Американські дипломати наполягають на жорсткішому формулюванні, що закликало б розслідувати походження вірусу, починаючи саме з Китаю, звідки він і розпочав свою «переможну ходу» планетою. Раніше президент США Дональд Трамп і держсекретар Майк Помпео неодноразово звинувачували Китай у приховуванні інформації про вірус, що, на їхню думку, стало однією з причин глобальної пандемії.
 
У Пекіні такі заяви Вашингтона наражалися на різку критику. І тепер ініціатива провести розслідування викликала різкий осуд Пекіна, який звинуватив Австралію, що першою озвучила цю ідею, в політичній атаці на Китай.
 
Якою б не була правда, але світ має її дізнатися для попередження подібних пандемій у майбутньому. І хоча б з цієї точки зору, ініціатива Австралії, незалежно від її підтексту, заслуговує на підтримку.