На Черкащині активісти допомогли демонтувати експозицію вшанування «беркутівців»

19.05.2020
На Черкащині активісти допомогли демонтувати експозицію вшанування «беркутівців»

Один з експонатів скандальної виставки.

На Черкащині в село Межиріч Канівського району до історико-краєзнавчого музею днями навідалися небайдужі активісти — після того, як дізналися, що 9 травня там відкрили експозицію, присвячену... довоєнному спецпідрозділу МВС «Беркут».
 
Побували там представники патріотичних сил «Демократичної сокири Черкас», Національного корпусу Черкащини, обласної організації УНСО та «Ветеранського братерства міста Черкаси». 
 
Як повідомляють у пресслужбі «Демократичної сокири Черкас», експозицію у сільському музеї присвятили саме тому «Беркуту», який розстрілював мітингарів на Майдані, бив та катував людей від кінця 2013-го і до вигнання горе-президента Віктора Януковича у 2014-му. Наразі частина з цих «захисників» уже шість років поспіль переховується в Росії від українського правосуддя, інші служать у лавах незаконних збройних формувань «ОРДЛО». 
 
«Відкривали експозицію не хто-небудь, а представники ватно-сепаратистських політичних сил — Опозиційного блоку «За життя» та партії «Відродження». Окремо наголошуємо, що з повагою ставимось до тих службовців спецпідрозділу, які чесно і віддано несли службу та чинили спротив російсько-сепарській агресії і жодною мірою не ставимо їх в один ряд зі злочинцями, які дискредитували міліцію», — наголошують у «Демократичній сокирі Черкас».
 
В експозицію музею, обурюються активісти, потрапили кайданки та гумові кийки, якими били по голові протестувальників. А ще — спогади учасників подій на Майдані, звісно, з боку міліції. І плакат про загиблих у період із листопада 2013-го по березень 2014 р. «беркутівців».
 
Проте на стендах немає згадок про Небесну сотню, гідність і боротьбу зі злочинним режимом Януковича, міліцейську диктатуру Захарченка. Лише в далекому кутку заховані згадки про первісні стоянки у Межирічі мисливців, про мамонтів та, власне, саму історію громади. 
 
Не може не тривожити, що головною темою в музеї став «Беркут», його оспівування та героїзація. Чи ми якось непомітно вже повернулися у 2013-й, чи всім байдуже, чи «русскій мір» у нас уже всюди й у всьому, — задаються питанням активісти.
 
Директор краєзнавчого музею Григорій Марченко запевнив черкаських активістів, що «всі елементи експозиції, які оспівували «Беркут», терміново прибрано». В цьому контексті слід віддати належне конструктивності керівника музею і подякувати за те, що не став доводити ситуацію до конфлікту, коментують активісти.
 
Натомість вони запропонували допомогу у створенні експозиції, яка правдиво висвітлює історію Революції гідності та війни з Росією. І сподіваються, що компроміс директора музею не стане звичайним окозамилюванням за принципом «сьогодні зняв, завтра знову причеплю», та залишають за собою право регулярно відвідувати цю культурну установу. 
 
Активісти наголошують, що вони звертаються до прокуратури Черкаської області, Служби безпеки України, голови ОДА Романа Боднара з проханням звернути увагу на цей випадок, щоб пересвідчитися, що у Шевченковому краї не настав час реваншу антиукраїнських сил. 
 
Олег ТКАЧЕНКО
Черкаська область