Азартний бізнес: під Одесою планують побудувати величезне готельне місто-курорт

19.05.2020
Під Одесою планують побудувати величезне готельне місто-курорт з екологічною філософією.
 
На його облаштування планують витратити понад 2,5 мільярда доларів інвестиційних грошей.
 
Цей цілорічний центр туризму з гральною зоною під назвою «Дунайя» хочуть розмістити на піщаній косі, частина якої розташується на дамбі між озером Сасик та Чорним морем.
 
У житловій зоні — 80 готелів, а 10-кілометрова набережна займе понад 500 га землі. Уявили масштаби?!
 
Перші готелі візьмуть відвідувачів на початку 2022 року, перший мільйон туристів очікується у 2025 році, а вже через п’ять років планується вийти на постійний рівень у 6 мільйонів відвідувачів на рік! Як тільки завершиться карантин, в Одеській області планують публічну презентацію проєкту для широкого загалу.
 
«Перспективний інвестиційний проєкт забезпечить роботою 25 тисяч жителів Одеси та області, — впевнений директор центру туризму «Південна ліга» Фазіль Аскеров. — Сучасні готелі побудують, як кажуть, на будь-який гаманець. Найменший готель буде розрахований на 150 номерів, а найбільший — на 1,2 тисячі готельних номерів. Одна з родзинок проєкту — облаштування майданчика з метою проведення музичних фестивалів світового рівня на 50 тисяч осіб».
 
За словами Фазіля Аскерова, при будівництві готельного містечка застосовуватимуть інноваційні технології, що дасть можливість зберегти чистоту Чорного моря та всієї прибережної зони в Одеській області. Цікаво, що саме це будівництво президент України анонсував у Києві ще восени 2019 року, на форумі Ялтинської європейської стратегії, закликаючи приватний бізнес інвестувати в нього кошти під особисті гарантії.  
 
Архітектором проєкту виступила команда Сергія Гусєва, а одним з ідейних авторів є голова Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.
 
Не всі, щоправда, у захваті від будівництва містечка в Одеській області. Навіть якщо його комплекс азартних ігор гарантує додатковий стабільний прибуток, який наповнюватиме і бюджет. Так, директор національного природного парку «Тузловські лимани» Ірина Вихристюк упевнена, що реалізація проєкту завдасть непоправної шкоди природі. 
 
За її словами, попри те, що територія не входить до складу природного парку, це частина Смарагдової мережі Європи Emerald Network й охороняється Бернською конвенцією: «Забудова Жебріянського пересипу (майданчик між колишнім лиманом Сасик та Чорним морем) — чергова афера, яку Саакашвілі почав лобіювати ще за часів свого головування в Одеській ОДА, а потім її влили у вуха Зеленському. Я б цей проєкт так і назвала: «Бандитська Затока-2». Зароблять на продажу рекреаційних земель одиниці, а втратять — мільйони, можна сказати, вся Україна! Але хіба це цікавить президента?».
 
Нагадаємо, що раніше через брак коштів Одеська область втратила схожий проєкт під назвою «Морський Буковель», який планував реалізувати на території Овідіопольського району партнер Ігоря Коломойського Ігор Палиця. У 2016-му будівництво так і не почалося через проблеми навколо ПриватБанку.