Дітям вхід дозволено: цьогорічний Чілдрен Кінофест відбудеться в онлайн-форматі

19.05.2020
Дітям вхід дозволено: цьогорічний Чілдрен Кінофест відбудеться в онлайн-форматі

Чілдрен Кінофест, який 7 років поспіль безкоштовно знайомить українських дітей як із найновішими європейськими стрічками, так і зі світовою кінокласикою, у 2020-му вперше відбудеться онлайн — уже з 29 травня по 7 червня.
 
За традицією, до конкурсної програми увійшло сім фільмів для глядачів від чотирьох років, відібраних на найбільших європейських кінофорумах. І переможця фестивалю визначатимуть глядачі після перегляду. 
 
Україну в конкурсній програмі фестивалю представляє фантастичний пригодницький «Фокстер & Макс» Анатолія Матешка (виробництва Pronto film). Головний герой фільму дванадцятирічний школяр Макс знаходить балончик із нанофарбами і малює графіті собаки. Неочікувано зображення оживає та перетворюється на пса-наноробота з суперможливостями. 
Для старшої аудиторії Чілдрен Кінофест пропонує шалену подорож на рок-фестиваль у Норвегії — із підлітками-героями роуд-муві «Лос Бандо». Це кіно претендувало на здобуття «Кришталевого ведмедя» за найкращий художній фільм для юнацтва на Берлінському кінофестивалі. 
 
У програмі київського кінофесту покажуть два анімаційних фільми. Найменших глядачів чекає «Сіпсік — лялька-друг» — екранізація знаменитої серії розповідей, яка стала символом дитячої літератури Естонії. А «Гол!» — створена в найкращих традиціях британської анімації стрічка про маленького кротика, який мріє стати футболістом, а не шахтарем, як усі його родичі.  
 
Також до програми увійшли німецьке фентезі «Тім Талер, або Проданий сміх», австралійський сімейний фільм «Мій друг містер Персіваль» та нідерландсько-німецька драма «Салон краси Ромі».
 
Спеціальною подією до Дня захисту дітей 1 червня стане онлайн-прем’єра переможця Чілдрен Кінофесту минулого року — анімаційного фентезі «Викрадена принцеса» Олега Маламужа (виробництва студії Animagrad). Хітова українська стрічка розповідає історію доньки київського князя, викраденої злим чаклуном, та мандрівного музиканта, який намагається її врятувати. Ролі у фільмі озвучили Олексій Завгородній, Надя Дорофєєва, Сергій Притула, Юрій Горбунов та посол Чілдрен Кінофесту 2019 року Олег («Фагот») Михайлюта. На сайті фестивалю фільм можна буде переглянути з 1 по 7 червня включно. 
 
Нагадаємо, цьогорічний посол Чілдрен Кінофесту — Андрій Хливнюк із «Бумбокса».
 
У рамках фесту вже вчетверте відбудеться Конкурс дитячих фільмів. За традицією, переможців визначать журі українських кінематографістів — продюсерка та директорка Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич, зірка серіалу «Перші ластівки» актор Максим Самчик та аніматор Олег Маламуж.
 
Глядачам показу дитячих короткометражних фільмів також запропонують проголосувати онлайн та обрати переможця в номінації «Приз глядацьких симпатій» — автори найкращого фільму в цій категорії отримають 10 тисяч гривень. Фіналістів буде оголошено 19 травня.
 
Тож VІІ Чілдрен Кінофест відбудеться з 29 травня по 7 червня на сайті  www.childrenkinofest.com. Усі покази — безплатні, за попередньою реєстрацією на сайті. Фільми конкурсної програми можна буде дивитися протягом тижня у будь-який зручний час.
 
Фільм-ретроспектива (а це вже класика від Жоржа Мельєса — одного з засновників світового кінематографа, першого в історії автора спецефектів та монтажних фокусів) та роботи фіналістів конкурсу дитячих короткометражних фільмів, які входять до складу позаконкурсної програми, будуть доступні для перегляду як спецподії за розкладом — упродовж одного дня.