У ландшафтному парку «Диканський» придумали спосіб заохотити людей прибирати сміття

15.05.2020
У регіональному ландшафтному парку «Диканський» придумали, як заохотити людей прибирати сміття, яке лишають після себе недбалі відпочивальники на природі.
 
«Зазвичай навесні, як правило, на День довкілля, День землі, ми організовуємо  толоки, суботники, пікніки, до яких залучаємо дітей, та й самі виходимо на прибирання, бо непотребу з огляду на те, що наш об’єкт природо-охоронного фонду займає близько 12 тисяч гектарів, тобто майже третину площі Диканського району, збирається дуже багато.
 
Але нині карантин, тому й вирішили оголосити акцію з прибирання для всіх охочих», — пояснила директор ландшафтного парку Ірина Черкаська. 
 
Відтак на сторінці регіонального ландшафтного парку «Диканський» у «Фейсбуці» з’явилося повідомлення приблизно такого змісту: якщо ви, мовляв, не порушуючи карантинних обмежень, вибираєтеся на природу й при цьому не можете пройти повз сміття, що трапляється на вашому шляху, а збираєте й виносите його, то сфотографуйте це місце до й після прибирання та опублікуйте фотознімки під цим «постом».
 
У подарунок за це пообіцяли сувеніри, зокрема еко-сумку з логотипом парку, буклети, календар, дитячу книжку-розмальовку, а також варення місцевого виробництва «Чебрецева слива» й «Малинове яблуко».
 
«Усі ці сувеніри ми притримували на традиційне обласне свято «Пісні бузкового гаю», туристичні виставки тощо, та у зв’язку з карантином усі заходи скасували, тому й зголосилися роздати їх в обмін на добру справу для довкілля, — розповіла пані Ірина. — А оскільки від засмічення потерпає не тільки наш ландшафтний парк (не секрет, у нас засмічена будь-яка природна територія: узлісся, береги водойм, узбіччя доріг тощо), ми вирішили не обмежувати людей прибиранням ділянок лише в Диканському районі (адже земля у нас одна), попросивши поширити згаданий «пост», аби його побачили якомога більше справжніх любителів природи. Цим самим, окрім усього, воліли зайвий раз привернути увагу до проблеми засмічення навколишнього середовища побутовими відходами». 
 
Поки що, за словами Ірини Черкаської, земляки відгукнулися на ініціативу не надто активно, втім, подарункові набори вже вручили двом жителям  райцентру Диканька.
 
«Зокрема один із них отримала Ірина Кикоть, котра надіслала фотозвіт про прибирання сміття в діброві під назвою Ріг, недалеко від якої вона живе. Це особливий, атмосферний старий ліс, про який писав іще Самійло Величко у своїх спогадах про козацькі бої. Але дуже засмічений з усіх боків. Колись ми з дітьми його прибирали, та хіба все це надовго? Іншим подарунком вирішили простимулювати Максима Заїку — хлопчину, котрий послідовно бореться із забрудненням довкілля, збираючи використані батарейки в сусідів, родичів, друзів тощо, — поінформувала директор регіонального ландшафтного парку «Диканський». — Третій набір призів відправили в Миколаївську область».
 
Віктор Скоробогатов, який працює у складі Української природоохоронної групи (UNCG), написав, що в нього вже виробилася звичка вибиратися на прогулянку на природу з торбиною, аби попутно зібрати сміття, і підкріпив свої слова кількома фотознімками.
 
«Особливо приємно робити це з малечею, — зазначив він. — Головне те, що дітям це подобається. Скажу їм, що подарунки від чарівників і охоронців лісу. Вони будуть у захваті. Бо просто благали, коли приїду, знову сходити до лісу й зібрати сміття».
 
А Юрій Брус із Диканьки розмістив свій коментар такого змісту: «Біля місцевого ставу разом із сусідами прибираємо вже декілька років. Не для «челенджу» й не заради подарунків, а щоб земляки могли відпочивати не на смітнику, а в гарному, охайному місці. Лише цього року через тих, хто має звичку засмічувати все навколо себе, довелося прибирати вже двічі. Але, вибачте, фото не робив ні до, ні після прибирання».
 
Акцію багато хто з користувачів мережі «Фейсбук» назвав класною ідеєю. Але вона має початок та кінець. А от над звичкою не засмічувати довкілля доведеться ще попрацювати.
Жителька Диканьки Ірина Кікоть зазначає, що рада подарунку й водночас засмучена, бо під час чергової прогулянки лісом побачила, що прибрана нею місцина знову засмічена відпочивальниками.