Футбол після карантину: ФІФА дозволила робити по п’ять замін гравців під час матчу

13.05.2020
Футбол після карантину: ФІФА дозволила робити по п’ять замін гравців під час матчу

До кінця 2020 року команди матимуть можливість проводити по п’ять замін за матч. (Фото з сайта footballua.tv.)

Із кожним новим днем усе більше національних урядів у Європі наважуються на послаблення карантинних обмежень, введених близько двох місяців тому через пандемію коронавірусу.
 
 
Можливість повернутися до тренувань отримали футболісти, відтак не за горами й відновлення чемпіонатів.
 
 
Планується, що значна частина національних європейських турнірів поновиться на початку літа, хоча, приміром, у першій німецькій бундеслізі рестарт баталій офіційно призначений на 16 травня.
 
При цьому футболістам доведеться звикати до нової реальності, в якій найближчим часом проходитимуть офіційні змагання. Один із її атрибутів — проведення матчів без глядачів.
 
Як ідеться в заяві міністерства праці Німеччини, в таких умовах (за порожніх трибун) можна буде значною мірою забезпечити дотримання норм охорони праці гравців, тренерів та персоналу німецьких футбольних клубів.
 
Іще одне нововведення, котре найближчим часом матиме місце в посткоронавірусному футбольному світі, це можливість виконання однією командою упродовж матчу п’яти замін, тоді як раніше вийти на поле по ходу гри могли лише троє нових гравців.
 
Як ідеться в повідомленні, розміщеному на офіційному сайті Міжнародної федерації футбольних асоціацій, дана поправка поширюватиметься на змагання, котрі вже розпочалися або незабаром розпочнуться й триватимуть до кінця 2020 року.
 
Подібна новація — це результат домовленостей ФІФА та футбольних юристів із Міжнародної ради футбольних асоціацій, де слідкують за дотриманням законодавчої бази у сфері трудових відносин гравців та їхніх роботодавців.
 
Там наголошують, що потреба внести правку в правила виникла у відповідь на особливий характер догравання сезону, котрий проходитиме в пришвидшеному темпі та в специфічних погодних умовах. А це, на думку юристів, може мати вплив на здатність футболістів забезпечувати свій економічний добробут.
 
Іншими словами, грати по два матчі на тиждень у спекотну пору — доволі виснажливо й травмонебезпечно, тож у ФІФА пішли назустріч футболістам, дозволивши внести тимчасову поправку в футбольне законодавство.
 
Дізнавшись про нововведення, дехто з футбольних наставників припустив, що окремі команди зловживатимуть правом на п’ять замін, затягуючи, у разі потреби, час. Проте в ФІФА наголошують, що для виконання замін за новими правилами у кожної з команд буде по три можливості впродовж матчу. При цьому зауважують, що виконувати ротації можна буде й у перерві гри.
 
Водночас, аби футбол узагалі не позбувся своєї динаміки, перетворившись на суцільну «паузу», на період «посткарантинних» новацій у ФІФА дозволили національним федераціям призупинити використання системи ВАР. Щоправда, відмовитися від «відеоасистента» рефері чемпіонати зможуть лише за наявності консенсусного рішення щодо цього питання.
 
А, скажімо, в англійській прем’єр-лізі відзначають, що відмова від ВАР після проходження трьох чвертей дистанції разом із ним поставить під сумнів цілісність змагального процесу, що абсолютно неприйнятно. Цікаво, яке рішення приймуть в українському футболі, де застосування системи ВАР розпочалося лише з початком другої (весняної) частини сезону?