ФІФА запропонувала перейти на систему проведення змагань «весна—осінь»

08.05.2020
ФІФА запропонувала перейти на систему проведення змагань «весна—осінь»

Чемпіонат Білорусі, де грають колишні київські динамівці — Мілевський та Хачеріді, проходить за системою «весна — осінь». (Фото з сайта 1927.kiev.ua.)

Коронавірусна криза, через яку зупинилися практично всі спортивні змагання на планеті, дала можливість Міжнародній федерації футболу озвучити вельми революційну за змістом ідею, котра полягає у зміні формату проведення національних європейських першостей із системи «осінь — весна» на «весна — осінь».
 
 
«Ми вже почали думати про новий футбольний календар. Коли закінчиться криза, нам треба прийняти негайні рішення. Існує можливість реформувати футбол не лише в Європі, а й у всьому світі, щоб поліпшити положення з точки зору дат. І система «весна—осінь» може стати хорошою ідеєю», — заявив днями один із віце-президентів ФІФА Віктор Монтальяні.
 
Делегувавши свого часу Катару право на проведення чемпіонату світу 2022 року, ФІФА опинилася в доволі делікатному становищі, адже згодом з’ясувалося, що грати в традиційну для проведення «мундіалів» пору в пустельній азійській країні просто неможливо.
 
Початкова ідея з проведенням футбольних баталій під дахом на добре кондиційованих аренах не знайшла широкої підтримки в футбольному співтоваристві. Тож і довелося футбольним чиновникам змістити у часі — з червня на листопад 2022 року — старт катарського «мундіалю».
 
Утім, розв’язавши одну проблему, функціонери ФІФА наштовхнулися на іншу. Як виявилося, затяжна пауза, котру потрібно буде організувати в європейському (і не тільки) футболі задля підготовки національних збірних до ЧС-2022, — вельми дороге задоволення.
 
Провідні європейські клуби та ліги, де, зауважимо, зібрані практично всі найсильніші футболісти світу, забажали від ФІФА чималої компенсації за майбутній простій.
 
Тож, думається, ідея із переведенням усього планетарного футболу на систему «весна—осінь», яку нині використовують лише в окремих національних чемпіонатах (приміром, у Білорусі чи Норвегії), у стінах штаб-квартири в Цюриху виношувалася вже давно. А коронавірусний карантин лише пришвидшив її оприлюднення.
 
«Це ідея, яку не потрібно одразу відхиляти. Навпаки, це може бути хорошим рішенням, з урахуванням особливостей календаря на наступні два роки», — наголосив Монтальяні.
 
В умовах, коли кілька провідних європейських ліг — англійська, іспанська, італійська — не надто поспішають з рестартом змагань, кінець літа — початок осені можна було б використати для заповнення змагального вакууму в очікуванні початку нової «весняно-осінньої» змагальної кампанії сезону-2020/2021. 
 
Хоча, не виключено, що схему «весна—осінь» запустити у ФІФА хочуть з 2022 року. Рік же 2021-й, коли, до слова, має відбутися перенесене Євро-2020, носитиме статус перехідного.
Водночас Віктор Монтальяні визнає, що переконати національні федерації та континентальні футбольні союзи прийняти нові правила гри буде дуже непросто. Тому пропонує розглядати пропозицію як план тимчасової дії.
 
Тим часом федеральний уряд Німеччини дозволив професіональним футбольним командам країни наприкінці травня поновити турнірні баталії. Попередньо планувалося, що змагання розпочнуться 9 травня, однак після виявлення у деся­тьох футболістів (із 1700 гравців) першої та другої бундесліг коронавірусу догравання сезону вирішили дещо відтермінувати.
 
«Починаючи з другої половини травня можна буде проводити футбольні матчі з дотриманням необхідних санітарних норм і правил», — заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель.