Футбольний чемпіонат України можуть дограти у двох містах за принципом «з’їзних» турів

08.05.2020
Футбольний чемпіонат України можуть дограти у двох містах за принципом «з’їзних» турів

Протистояння «Динамо» та «Зорі» за «срібло» має стати головною інтригою заключної частини нинішнього ЧУ. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Після офіційного затвердження українським урядом курсу на послаблення карантину в Міністерстві молоді та спорту провели робочу онлайн-конференцію із представниками спортивних федерацій щодо планів та стратегії повернення до повноцінного спортивного життя.
 
 
У цьому контексті футбольну галузь, котра у світі має авангардний статус, під час виходу з карантинних обмежень слід розглядати як головний драйвер і у вітчизняній спортивній індустрії.
 
 
Однак міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт наголошує, що в його господарстві працюють не лише над поновленням футбольних та інших ігрових змагань — рестарту чекає вся олімпійська сім’я.
Водночас вимога до всіх одна — суворе дотримання санітарних та протиепідемічних заходів, які б не дозволяли поширюватися коронавірусній інфекції.
 
При цьому Вадим Гутцайт вважає, що перед відновленням футбольних командних турнірів важливо, аби футболісти та тренери здали тести на коронавірус. Загалом, вимоги Міністерства охорони здоров’я до проведення спортивних змагань у найближчі місяці можуть суттєвим чином змінити підходи федерацій до організації спортивних заходів.
 
Приміром, президент Української асоціації футболу Андрій Павелко радить, аби кожна федерація розробила власні протоколи поступового відновлення змагань, у тому числі з урахуванням досвіду інших країн, після чого подала б їх на розгляд та затвердження МОЗ України.
 
Вочевидь, що в нашій країні одними з перших поновляться турнірні баталії в елітному футбольному дивізіоні. Починаючи з 11 травня, згідно з рішенням Кабінету Міністрів, професіональні клуби на своїх закритих базах зможуть розпочати тренування.
 
Офіційних же поєдинків, базуючись на розробленому прем’єр-лігою попередньому варіанті календаря, варто чекати в останні дні весни.
 
Нині ж в УПЛ розмірковують над тим, як організувати проведення дев’яти заключних турів ЧУ. Зокрема, президент чернігівської «Десни» Володимир Левін пропонує грати всі матчі команд першої шістки в столиці: «Враховуючи стислий графік та формат самого турніру, впевнені, що матчі повинні пройти в одному місці». Таку думку ніби підтримують одразу чотири команди з першої шістки — «Десна», «Динамо», «Шахтар» та «Колос».
 
Так, для завершення другої фази чемпіонату генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін пропонує обрати два міста — по одному для кожного з «секстетів». Гендир «гірників» пояснює, що в умовах, коли потрібно дотримуватися протиепідемічних правил, не всі клуби матимуть можливість — задля забезпечення соціального дистанціювання — літати у просторих авіалайнерах чи пересуватися між містами в кількох автобусах.
 
При цьому взагалі залишається незрозумілим, коли в Україні буде поновлене авіасполучення. Додатковим же аргументом на користь проведення так званих «з’їзних» турів виступає й бажання представників медальної шістки грати поєдинки під наглядом системи ВАР.
 
Як відомо, у розпорядженні УАФ наразі є тільки один «відеоасистент» рефері, котрий раніше використовувався лише на двох із шести поєдинках туру. У випадку ж «з’їзної» формули можливостей покривати більшу кількість матчів відчутно побільшає.
 
До того ж в умовах, коли грати доведеться без глядачів,  статус «домашнього поєдинку» матиме для команд значно менше значення, ніж раніше. При цьому зекономити трохи грошей клуби зможуть і на роз’їздах.
 
«Доречно було б обрати два міста, навколо яких зосереджена найбільша кількість команд, і дограти там чемпіонат. Однак, якщо це буде неможливо, тоді будемо їздити і на автобусах», — наголосив Сергій Палкін.