Хто породив коронавірус? Докази «батьківства» Китаю побачили «П’ятеро очей»

05.05.2020
Державний секретар США Майк Помпео в ефірі американського телеканалу ABC заявив про «величезні докази», які вказують на те, що новий коронавірус має свої витоки саме в лабораторії китайського міста Ухань.
 
Водночас він не наполягає, що витік вірусу з лабораторії здійснено навмисно.
 
Помпео також погодився з позицією розвідувальної спільноти США, яка підтримала консенсус науковців, що коронавірус не створений спеціально чи генетично модифікований, зазначає «Німецька хвиля».
 
Раніше британське видання «Дейлі Телеграф» повідомило про 15-сторінкову доповідь, підготовлену розвідувальним альянсом «П’яти очей», в який входять спецслужби США, Великої Британії, Канади, Австралії та Нової Зеландії.
 
Там закидають Китаю навмисне приховування та знищення доказів спалаху COVID-19 в Ухані наприкінці 2019 року.
 
У документі зазначається, що уряд Китаю приховував будь-які новини про появу коронавірусу, примушував лікарів до мовчання та викрадав їх, знищував дані про вірус у лабораторіях та відмовлявся надавати біоматеріали закордонним ученим.
 
Автори доповіді стверджують, що Пекін мав докази передачі SARS-CoV-2 від людини до людини ще на початку грудня 2019 року, але замовчував цей факт до 20 січня.
 
Згідно з документом, 3 січня Національний комітет з питань охорони здоров’я Китаю наказав знищити зразки коронавірусу і не публікувати інформацію про невідому інфекцію.
 
Водночас, за даними «Дейлі Телеграф», розвідки альянсу «П’яти очей» не дійшли спільного висновку щодо походження коронавірусу.
 
Так, зазначається, що австралійська розвідка вважає правдивою офіційну версію китайської влади про появу вірусу на ринку в Ухані. Водночас американське розвідувальне співтовариство, що об’єднує 17 спецслужб США, поки не дійшло остаточних висновків, але скептично ставиться до версії Пекіна.
 
Раніше президент США Дональд Трамп висловлював думку, що до пандемії COVID-19 міг призвести інцидент у китайській лабораторії.
 
В інтерв’ю телеканалу Fox News він заявив: «Я думаю, що вони здійснили жахливу помилку й не хотіли її визнавати. Ми мали намір приїхати, але вони не хотіли нас пускати, навіть ВООЗ не хотіли пускати. Вони визнали це, але набагато пізніше, а не одразу. На мою думку, вони припустилися помилки й намагалися її приховати, загасити її, наче пожежу, і не змогли цього зробити».
 
За словами Трампа, найгіршим рішенням влади КНР стало те, що «вони заборонили в’їзд до Китаю, але не заборонили своїм жителям в’їзд до США й усього світу».
 
Держсекретар США Майк Помпео заявив, що існує значна кількість доказів лабораторного походження коронавірусу: він виник у китайській лабораторії в Ухані, а не на місцевому ринку, як прийнято вважати. Втім жодних доказів своїх слів пан Помпео не навів.
 
«Загроза надалі присутня, пандемія триває. Компартія Китаю відмовила західним країнам, у яких найкращі фахівці в цій галузі, у доступі до з’ясування того, що ж насправді сталося. Китай просто не збирається співпрацювати з експертами, — заявив він.— Це класична спроба комуністичної дезінформації. Пекін зробив усе можливе, щоб західні країни не змогли своєчасно дізнатися ні про справжні масштаби катастрофи, ні про те, яку загрозу для здоров’я несе зараження коронавірусом», — констатував Помпео.