Поліпшення на тлі погіршення: Європа пом’якшує карантин попри зростання кількості заражених

05.05.2020
Поліпшення на тлі погіршення: Європа пом’якшує карантин попри зростання кількості заражених

Європа лишається найбільш зараженим кронавірусом континентом.
 
 
Станом на кінець минулого тижня загальна кількість заражених COVID-19 вперше перевищила півтора мільйона.
 
 
Втім на цьому невтішному тлі після майже двох місяців карантину низка європейських держав з понеділка, 4 травня, почала послаблювати умови ізоляції населення.
 
 
З учорашнього дня м’якші умови карантину запроваджено в Бельгії, Угорщині, Німеччині, Іспанії, Італії та низці інших країн Євросоюзу.
 
Першими обмеження почали знімати ще з середини квітня країни Скандинавії та Ісландія, а тепер за їхнім прикладом пішла більшість країн Старого континенту.
 
Чехія, яка однією з перших запровадила жорсткий карантин та закрила кордони, тепер першою їх і відкриває. З 11 травня там будуть зняті обмеження на відвідання перукарень, ресторанів і кав’ярень, але — лише на відкритих терасах.
 
Австрія також у лідерах відміни карантину. З минулих вихідних у країні відчинилися перукарні, спортивні майданчики на відкритому повітрі, а також знято заборону на переміщення населення всередині країни.
 
Вчора старшокласники розпочали складати випускні іспити. Але під забороною лишилися масові заходи (більше ніж 10 осіб), а в магазинах і надалі можна перебувати лише в масках. Ресторани відчиняться до середини травня. Великі австрійські супермаркети відновили роботу ще з 14 квітня.
 
В найбільш потерпілій від коронавірусу Італії з понеділка громадянам знову дозволено відвідувати своїх рідних та близьких, збиратися невеликими групами, відвідувати парки. Бари і ресторани наразі працюють лише «на виніс», а у звичайному форматі їх обіцяють відкрити з 1 червня. З 18 травня почнуть працювати великі торговельні центри, музеї, бібліотеки, відчиняться церкви. Школи не діятимуть до вересня.
 
У так само надзвичайно постраждалій Іспанії з 4 травня відчиняють невеликі продовольчі магазини та перукарні. Бари і ресторани надалі працюватимуть лише «на виніс». Пересування по країні надалі обмежене провінціями і залишається обов’язок перебувати у транспорті в масках.
 
В Німеччині більшість невеликих магазинів працюють уже з 20 квітня, а відучора відкрилися перукарні, музеї та релігійні установи. У Бельгії розпочали роботу деякі громадські установи, більшість торговельних закладів відчиниться з 11 травня, а з 18 травня відновиться навчання у школах із класами не більше 10 учнів. Ресторани та бари запрацюють не раніше 8 червня. Захисні маски в громадському транспорті залишаються обов’язковими.
 
Португалія з 4 травня відновила роботу книжкових магазинів, автосалонів та інших торговельних закладів, площею до 200 квадратних метрів. Салони краси та перукарні можні відвідувати за попереднім записом, для уникнення черг. Школи, музеї, ресторани та кав’ярні залишаються зачиненими до 18 травня, а кінотеатри — до 1 червня.
 
У Греції з понеділка відчинили двері приблизно 10% магазинів одягу, побутової техніки, а також салони краси та книжкові магазини. Решта магазинів розпочнуть діяти з 11 травня, а великі торговельні центри — з 1 червня.
 
У Польщі запрацювали торговельні центри, готелі, деякі музеї, бібліотеки та перукарні. З 2 травня дозволені релігійні служби, а бари та ресторани залишаються зачиненими до 11 травня. З 6 травня зможуть працювати окремі ясла та дитсадки для дітей, чиї батьки повертаються до роботи.
 
У Франції лише національна залізнична компанія SNCF за час карантину зазнала збитків на 2 мільярди євро, але уряд не поспішає з послабленням карантину, особливо стосовно зняття заборони переміщатися країною.
 
Уряд у суботу продовжив національний санітарний стан, який діє з 24 березня, на чергові два місяці, тобто до 24 липня. Закон про надзвичайний санітарний стан надає право президенту та уряду управляти країною з допомогою декретів без обов’язкового схвалення їх парламентом.
 
Законом передбачено обмеження прав на пересування і зібрання громадян, а також право на реквізицію необхідних для боротьби з епідемією засобів.
 
У Франції заборону виходити з дому знімуть після 11 травня, але запровадять заборону на поїздки на відстані більше 100 кілометрів від місця проживання.