#InstaЦерква: тернопільський священник ініціював спільну молитву на вервиці у соцмережі

05.05.2020
#InstaЦерква: тернопільський священник ініціював спільну молитву на вервиці у соцмережі

Отець Роман Демуш. (Фото з сайта velychlviv.com.)

Карантин став викликом і для церкви. Хтось цей виклик не зрозумів і вперто кличе вірян до храмів, наражаючи їх і їхні родини на небезпеку захворіти.
 
 
А хтось шукає нові шляхи духовного спілкування з ними, використовуючи наявні сучасні технології.
 
 
Молодий священник УГКЦ з Тернополя отець Роман Демуш ініціював спільну молитву на вервиці в одній із найпопулярніших соціальних мереж Instagram.
 
 
Тепер там діє своєрідна #InstaЦерква (за цим хештегом її можна знайти і долучитися), онлайн-трансляції якої щовечора збирають тисячі людей, здебільшого молоді. 
 
«Ідея вервиці в «Інстаграмі» виникла спонтанно, ще на початку карантину, — розповів Роман Демуш релігійному інтернет-ресурсу «Духовна велич Львова». — Причиною молитви, напевне, була свєрідна безпорадність. Бо в цей час ми не дуже багато можемо щось зробити. У цій небезпечній, невідомій і крихкій ситуації ми можемо хіба довіритись Богові. В часи карантину ми всі змінили спосіб життя, в нас усіх з’явилося більше вільного часу. І цей час потрібно наповнити якісно. Молитва, як на мене, — найякісніше і найзмістовніше переживання часу».
 
За словами отця Романа, саме Іnstagram він обрав тому, що ця соцмережа йому найближча, тут він уже раніше реалізовував різні пасторальні проєкти, до того ж тут дуже багато молоді, а ця аудиторія йому особливо цікава. Також, на його думку, в Instagram «цінується справжність»: тут дуже швидко «розвуальовують», чи ти говориш правду, чи обманюєш, чи сам живеш так, як вчиш, чи ні». 
 
За час карантину кількість підписників отця Романа Демуша в соцмережі збільшилася вдвічі. Люди діляться своїми фото з вечірніх молитов, запрошують на них інших, виходить такий собі своєрідний молитовний флешмоб.
 
«Інстаграм» — це засіб комунікації між людьми, але в ці вечори я побачив, що він може допомогти комунікувати навіть з Богом. — говорить отець Роман. — Бо сам Христос каже: «Де двоє або троє в моє ім’я — там і я серед них», а тут нас тисячі, молимося онлайн. Для декого це стало нагодою взяти до рук вервицю вперше. Для декого це нагода молитися зі своїми дітьми. Для декого це нагода знову просто почати молитися. З відгуків моїх підписників бачу, що такий спосіб молитви допомагає будувати домашню Церкву, бо вони моляться цілими родинами. І це для мене найцінніше, що показала ця вервиця онлайн!».
 
До речі, для тих, хто, можливо, не знає, вервиця — це відомий іще з часів раннього християнства аксесуар у вигляді нитки з хрестиком, на яку також густо нанизані менші і більші намистини (зернята, дерев’яні чи пластмасові кульки тощо). Перебираючи їх пальцями, віруючі на кожну намистину читають окрему молитву. Щоденні молитви на вервиці вважаються особливо сильними. 
 
Як повідомляла "УМ", УГКЦ віддала медикам для проживання Духовну семинарію в Івано-Франківську.