Коронавірус: футбольний сезон в Україні може поновитися наприкінці травня

05.05.2020
Коронавірус: футбольний сезон в Україні може поновитися наприкінці травня

І в «Динамо», і у «Колоса» на кінцівку сезону — масштабні плани. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Обережно-обнадійливі заяви вітчизняних чиновників щодо можливого послаблення з 11 травня коронавірусного карантину дали можливість українській прем’єр-лізі продемонструвати футбольній спільноті країни попередню версію календаря на заключну частину сезону.
 
 
Точніше, план догравання матчів ЧУ та національного Кубка виклав Олександр Денисов — генеральний директор телеканалів «Футбол», яким, нагадаємо, належить право на трансляцію левової частки поєдинків вітчизняної елітної ліги.
 
 
Зауважимо, що на своєму нещодавньо­му засіданні виконком УЄФА зобов’язав усі національні федерації, де планують догравати сезон, до 25 травня представити план-схему завершальної частини внутрішніх змагань, тож, як ідеться в оприлюдненому документі, підготовку до відновлення чемпіонату його учасники розпочнуть 12 травня.
 
Паралельно з цим (до 17 травня) у клубах УПЛ буде відбуватися тестування гравців та тренерів на коронавірус. Починаючи з 30 травня, в Україні мають поновитися поєдинки прем’єр-ліги, базовою ж датою проведення матчів заключного туру  обрано 13 липня.
 
При цьому на 10 червня заплановані півфінали національного Кубка, а його фінал, згідно з розробленим календарем, відбудеться 17 липня. Остаточні ж крапки в затяжному футбольному сезоні планують поставити 21 та 24 липня, коли може бути зіграний «плей-оф» між командами, що посіли 5-8 місця, за путівку до наступного розіграшу Ліги Європи.
 
Цікаво, що практично одразу після здобуття своєї міжнародної перепустки її власник буде змушений без розкачки виходити на єврокубкову арену, адже, з огляду на розроблені УЄФА плани, наприкінці липня мають розпочатися перші кваліфікаційні баталії нових розіграшів ЛЧ та ЛЄ.
 
Щодо завершення поточного єврокубкового сезону, перерваного через пандемію коронавірусу, то в УЄФА ще будуть ламати голову над його фінішем, оскільки, приміром, чвертьфіналіст Суперліги — «ПСЖ» — не матиме можливості приймати наступного суперника в рідних стінах, адже уряд продовжив заборону на проведення у Франції футбольних матчів, як результат, організатори внутрішніх турнірів достроково завершили сезон.
 
В Україні ж, навпаки, активно готуються до рестарту футбольного сезону. Хоча без глядачів, яких навряд чи допустять на трибуни, турнірна інтрига, думається, буде не надто гарячою. Хай там як, а окрім футболістів, послаблення карантинних обмежень чекають і футбольні функціонери, аби нарешті, з тре­тьої спроби, провести вибори президента УПЛ.
 
Після того, як у клубів знову з’явилася можливість висувати своїх кандидатів на посаду очільника ліги, претендентів на високий пост значно побільшало. І до кандидатури Олександра Шевченка додалися постаті Олега Смалійчука та Михайла Метревелі.
 
За словами виконавчого директора УПЛ Євгена Дикого, конкретних передвиборчих програм у претендентів на президентський пост немає. Тож, аби залучитися підтримкою більшості членів-засновників прем’єр-ліги, вони персонально займатимуться агітацією поміж клубів.