Німецька бундесліга вийде на рестарт першою з п’ятірки топових клубних чемпіонатів Європи

28.04.2020
Німецька бундесліга вийде на рестарт першою з п’ятірки топових клубних чемпіонатів Європи

Футболісти мюнхенської «Баварії« активно готуються до рестарту бундесліги. (Фото з сайта fcbayern.com.)

У той час, коли в УЄФА сподіваються, що більшість клубних чемпіонатів Європи зможуть завершитися в спортивній боротьбі, уже в трьох країнах континенту оголосили про дострокове завершення футбольних змагань.
 
 
Після Бельгії та Шотландії про кінцеву зупинку відзвітували й у Нідерландах, вирішивши при цьому не називати ані чемпіона, ані команду, що має понизитися в класі.
 
 
Водночас у країнах, де грають п’ять найсильніших клубних чемпіонатів Старого світу, — Англії, Італії, Іспанії, Німеччині та Франції — роблять усе можливе, аби їхні футбольні гранди знову повернулися на футбольні поля.
 
Найшвидше за інших про свою готовність до рестарту оголосили в німецькій бундеслізі, де вже 9 травня планують поновити чемпіонат.
 
«Поспіх у поверненні на поле обумовлений не тільки емоційною, а й фінансовою складовою, — відзначив виконавчий директор бундесліги Крістіан Шейферт. — На даний момент ми всі ведемо боротьбу за виживання».
 
За словами функціонера, у випадку дострокового завершення сезону одразу п’ять клубів елітного дивізіону можуть зіштовхнутися з серйозними фінансовими проблемами.
 
Що стосується клубів другої німецької бундесліги, то, за словами Шейферта, передчасну зупинку змагань може спровокувати банкрутство половини команд ліги.
 
Загалом, директор бундесліги каже, що у випадку незавершення сезону провідні ліги Старого світу зазнають величезних фінансових втрат, котрі становитимуть близько мільярда доларів для кожного з чемпіонатів.  
 
Про необхідність поновити внутрішній чемпіонат каже й український легіонер англійського «Манчестер Сіті« Олександр Зінченко. За його словами, обумовлену зупинкою змагань фінансову кризу здатні пережити далеко не всі клуби.
 
«Грати за порожніх трибун — теж варіант. Зараз найголовніше питання — це фінанси, адже, скажімо, для таких клубів, як «Крістал Пелас», надходження від спонсорських контрактів та продажу телевізійних прав мають життєво важливе значення«, — пояснює півзахисник «городян» та національної збірної України.
 
Віце-президент федерації футболу Італії Косімо Сібілія наголошує, що спорт є важливим економічним фактором у житті його країни, й вірить, що попри складну епідеміологічну ситуацію з коронавірусом Серія А зможе відновитися влітку.
 
Під час онлайн-засідання виконкому УЄФА, котре відбулося минулого тижня, активно обговорювалися питання охорони здоров’я учасників футбольних матчів. Задля цього в Європейському футбольному союзі нещодавно створили медичну підгрупу, й тепер її рекомендації будуть обов’язкові до виконання під час міжнародних поєдинків.
 
Поки ж у кожній країні розробляють власні стратегії санітарно-епідемічних заходів довкола футбольних чемпіонатів.
 
Приміром, в Іспанії перед рестартом прімери планують зробити тест на коронавірус усім футболістам. Водночас у Німеччині аналогічне тестування хочуть робити перед кожним матчем, включаючи до досліджуваної когорти не тільки гравців, а й представників тренерського штабу, адміністрації та обслуговуючого персоналу.