Вибори президента прем’єр-ліги перенесли вдруге

28.04.2020
Вибори президента прем’єр-ліги перенесли вдруге

У «Динамо» хочуть, аби володар другої «лігочемпіонської» путівки визначився в спортивній боротьбі. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Поступового послаблення карантинних обмежень, які нині здійснюють країни Західної Європи, з нетерпінням чекають і в Україні.
 
 
Якнайшвидше повернутися до свого звичного життя прагнуть у вітчизняному футбольному господарстві, адже Європейський футбольний союз настійливо просить національні федерації до осені завершити сезон-2019/2020.
 
 
Поки ж, перебуваючи в очікуванні спаду епідемії коронавірусу, в українській прем’єр-лізі вдруге перенесли вибори президента організації, перепризначивши їх із 27 квітня на 25 травня.
 
При цьому в лізі знову оголосили про прийом заявок від кандидатів. До останнього моменту єдиним претендентом на крісло очільника УПЛ залишався президент Асоціації футболу Львівської області Олександр Шевченко.
 
Однак днями про бажання позмагатися за високу посаду оголосив колишній віцепрезидент львівських «Карпат» Олег Смалійчук.
 
Водночас в УПЛ заявляють, що вже підготувалися до можливого поновлення чемпіонату, розробивши новий календар змагань.
 
«Усі учасники ліги отримають мінімум два тижні на підготовку до першого матчу відновленого чемпіонату, грати ж командам в окремих випадках доведеться по два матчі на тиждень», ˜— повідомив виконавчий директор УПЛ Євген Дикий.
 
Водночас президент Української асоціації футболу Андрій Павелко наголошує: «Чемпіонат України й Кубок України мають бути дограні, як мають бути дограні всі матчі чемпіонатів інших європейських асоціацій. Такою була й є позиція Виконкому УЄФА.»
 
Найбільше ж поновлення чемпіонату в Україні чекають у таборі київського «Динамо». Регулярний сезон «біло-сині» завершили на другому, «лігочемпіонському», місці, проте на старті другої фази турніру опустилися на третю сходинку. І в разі дострокового підбиття підсумків сезону можуть залишитися без Ліги чемпіонів.
 
«Якщо розпочали другу частину чемпіонату, то її потрібно дограти», — переконує головний тренер «біло-синіх» Олексій Михайличенко.
 
А, як свідчить керівник УАФ, визначення переможців клубних змагань і учасників єврокубків за спортивним принципом — це пріоритет номер один. Андрій Павелко уточнює, що завадити завершенню чемпіонату УПЛ і розіграшу кубка країни може лише продовження дії рішення уряду про неможливість проведення футбольних змагань чи непереборні економічні труднощі. 
 
За таких умов УАФ доведеться самостійно обирати клуби для участі в єврокубкових турнірах наступного сезону.
 
В УЄФА відзначають: рішення потрібно приймати на підставі спортивних результатів у внутрішніх змаганнях-2019/2020, а сама процедура вибору має базуватися на об’єктивних, прозорих та недискримінаційних принципах і враховувати конкретні обставини кожного турніру.
 
У випадку ж порушення цих вимог (або ж існування суспільної думки щодо несправедливої процедури відбору) УЄФА залишає за собою право відмовити в допуску або самостійно визначити можливий допуск для будь-якого клубу, запропонованого національною асоціацією, із передчасно припинених внутрішніх змагань.
 
Лідерська позиція «Шахтаря» в ЧУ-2019/2020 ні в кого не викликає сумнівів. За жодних умов  — дострокового завершення чемпіонату чи його повноцінного догравання — «гірникам» не слід хвилюватися за своє місце в наступному розіграші Суперліги.
 
Натомість запеклої боротьби в УПЛ варто чекати за другу перепустку до ЛЧ-2020/2021. У «Динамо» вже не раз заявляли, що незалежно від способу завершення змагань до останнього боротимуться за друге місце.
 
Іще однією інтригою поточної першості буде визначення п’ятого представника чемпіонату країни в майбутніх єврокубках. У разі дострокового завершення ЧУ з першою «п’ятіркою» начебто все зрозуміло — в існуючих реаліях відставання між п’ятою («Олександрія») та шостою («Колос») командами становить 14 очок, і тут дебютанти елітного дивізіону навряд чи зможуть на щось претендувати.
 
А от у разі проведення по завершенні чемпіонату передбаченого регламентом «плей-оф» між командами, котрі посядуть 5-8 місця, у колективу з Ковалівки буде непоганий шанс реалізувати свої єврокубкові амбіції, задля котрих, нагадаємо, в селі на Київщині зводиться сучасна футбольна арена на 5 тисяч глядачів.