Єврокомісія запропонувала 1,2 мільярда євро допомоги Україні

24.04.2020
Через економічну кризу, викликану пандемією спричиненої коронавірусом хвороби COVID-19, Єврокомісія запропонувала новий пакет макрофінансової допомоги для десяти сусідніх країн.
 
Загальний обсяг програм становитиме три мільярди євро. З них для України передбачено найбільше коштів: 1,2 мільярда.
 
Рішення Єврокомісія ухвалила на своєму засіданні у середу, 22 квітня, повідомляє «Німецька хвиля». «Підтримка наших сусідів є необхідною у ці часи кризи, аби утримати стабільність в усьому регіоні.
 
Кризові програми макрофінансової допомоги допоможуть десяти країнам забезпечити макроекономічну стабільність та захистити їхніх людей і компанії під час кризи», — заявив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії з економіки Валдіс Домбровскіс.
 
З пострадянських держав допомогу також нададуть Грузії (150 мільйонів євро) та Молдові (100 мільйонів). Після України найбільший пакет отримає Туніс — 600 мільйонів євро. Програми діятимуть 12 місяців.
 
Перший транш Єврокомісія готова виплатити одразу після остаточного затвердження програм і підписання меморандумів про взаєморозуміння з урядом країни-отримувача. До ухвалення цю програму повинні затвердити Рада ЄС і Європарламент. В Україні вона потребуватиме схвалення Верховною Радою.
 
Макрофінансова допомога — кошти, які Євросоюз виділяє сусіднім країнам, котрі мають проблеми з підтримкою платіжного балансу. Обов’язковою умовою надання позики є відновлення співпраці України із МВФ. Єврокомісар з питань економіки Паоло Джентілоні закликав ЄП та Раду ЄС якнайшвидше схвалити цей важливий пакет угод про макрофінансову допомогу, повідомили в пресслужбі Єврокомісії.
 
Важливо зазначити, що макрофінансова допомога не є безповоротною, а надається у формі кредитів за низькою відсотковою ставкою. Нині для України діє четверта програма такої допомоги у розмірі одного мільярда євро. Половину цих грошей Київ уже отримав.
 
Для отримання другого траншу Україна кілька місяців тому виконала політичні вимоги Брюсселя, однак зараз справа за програмою МВФ. Як відомо, продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом є умовою всіх програм макрофінансової допомоги ЄС. Тим часом МВФ очікує від України ухвалення закону про вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності (так званого «антиколомойського» закону).
 
Президент Володимир Зеленський привітав рішення Єврокомісії. «Це безпрецедентна за обсягом макрофінансова допомога. Рішення ЄС — не лише вияв солідарності у важкі часи. Це свідчення, що Україна не помилилася, зробивши європейський вибір. Адже справжні друзі пізнаються в біді», — цитує президента «Європейська правда».
 
У пресрелізі на сайті Офісу президента зазначається, що кошти ЄС допоможуть гарантувати макроекономічну стабільність України та дозволять державі звільнити додаткові ресурси для захисту громадян та пом’якшення наслідків пандемії.