У Європейському футбольному союзі просять дограти призупинені через коронавірус внутрішні турніри

24.04.2020
У Європейському футбольному союзі просять дограти призупинені через коронавірус внутрішні турніри

У Нідерландах футбольні баталії можуть поновитися не раніше осені 2020 року, а переможцем перерваного чемпіонату має стати господар «Йохан Кройф Арени» (на фото) — «Аякс». (Фото з сайта knvb.com.)

У Західній Європі поступово послаблюють карантинні обмеження, котрі були введені після оголошення Всесвітньою організацією охорони здоров’я пандемії коронавірусу.
 
 
Незабаром там мають відновитися окремі футбольні чемпіонати.
 
 
Одними з перших свої внутрішні баталії поновлять німецька, австрійська та чеська футбольні федерації.
 
 
За словами директора Німецької футбольної ліги Крістіана Зайферта, медики країни розробили спеціальний протокол, який дозволяє безпечно рухатися від командних тренувань до офіційних матчів.
 
Днями ж в УЄФА відбулася відеоконференція, в якій взяли участь представники 55 європейських футбольних асоціацій, керівництво Європейського футбольного союзу наполегливо рекомендувало національним федераціям дограти внутрішні чемпіонати. Інакше — країни матимуть проблеми з допуском до наступного єврокубкового сезону.
 
При цьому поточні розіграші Ліги чемпіонів та Ліги Європи, перервані всередині березня, хочуть дограти в серпні — вже після того, як завершаться всі національні чемпіонати й кубки.
 
Аби за місяць пройти насичену програму єврокубкового «плей-оф», у планах Європейського футбольного союзу проведення поєдинків із періодичністю в три дні. Не відкидають в УЄФА й можливості проведення матчів національних збірних, для чого планується відкриття спеціальних «вікон» восени 2020 року.
 
Проте представники ВООЗ закликають керівництво УЄФА в найближчий рік взагалі відмовитися від проведення міжнародних матчів, аби не створювати умови для повторного поширення Європою коронавірусної інфекції.
 
Переслідуючи таку ж ціль, у Нідерландах до кінця літа подовжили заборону на всі масові заходи, зокрема й проведення футбольних поєдинків. Тож у Королівському футбольному союзі країни повідомили, що, найімовірніше, нинішній сезон слід вважати завершеним. До того ж раніше про дострокове завершення національного чемпіонату оголосили у сусідній Бельгії.
 
Натомість клуби італійської серії А під час засідання ради ліги виказали одноголосне бажання завершити сезон-2019/2020, проводячи матчі з дотриманням суворих протиепідемічних заходів.
 
Цікаво, що дану ідею підтримали й представники колективів, які не так давно виступали категорично проти відновлення чемпіонату. Приміром, на початку квітня керівництво «Брешії», котра представляє однойменне місто в найбільш постраждалому від коронавірусної інфекції регіоні Італії — Ломбардію, вийшло із заявою, де висловлювалося небажання догравати сезон, посилаючись на «сумну реальність міста».
 
Так само у заяві йшлося й про значні фінансові проблеми клубу, котрі важко вирішити й через які немає можливості повернути гроші власникам сезонних абонементів за незіграні матчі. Однак увімкнути «реверс», схоже, клуби змусили ризики ще більших фінансових втрат, пов’язаних із невиконанням великих телевізійних контрактів.
 
Вочевидь, аналогічні проблеми турбують й англійську прем’єр-лігу, у котрої існують неймовірні за обсягами багатомільярдні домовленості з телевізійниками. Відтак клуби АПЛ зійшлися на тому, що бодай до кінця травня вони взагалі не будуть обмірковувати можливість дострокового завершення чемпіонату, виказавши при цьому прихильність повноцінному дограванню турніру. 
 
Додамо, що в сусідній з Україною Польщі вже визначилися з приблизною датою рестарту національної першості. У повідомленні Польського футбольного союзу йдеться про те, що матчі чемпіонату мають поновитися в період 30 травня — 6 червня.
 
Чвертьфінальні ж баталії Кубка країни планують зіграти 27 травня. При цьому, як заявляє президент ПФС Збігнев Бонек, усі поєдинки, майже точно, проходитимуть без глядачів. 
 
Віталій МОХНАЧ