Переформатувати карантин: європейці почали послаблювати обмеження

22.04.2020
Переформатувати карантин: європейці почали послаблювати обмеження

Європейці оговталися і шукають способи протистояти коронавірусу, не втрачаючи ні здорового глузду, ні економічного розвитку. (Фото з сайта 112.ua.)

Вічно відсиджуватися у власній окремій норі не можна, тому низка країн Європи почала переглядати умови карантину.
 
Такий крок продиктований як психологічною втомою населення, так і економічними чинниками.
 
 
Міжнародний валютний фонд прогнозує падіння світової економіки на 3% в 2020 році. А це значно більше, ніж у період світової фінансової кризи 2009 року.
 
За розрахунками МВФ, рецесію цьогоріч зафіксують у 157 країнах світу з 194. Економіка США, припускають, впаде на 5,9%, єврозони — на 7,5%, а зростання в Китаї сповільниться до 1,2%.
 
Падіння економіки Росії очікують на рівні 5,5%. В Євросоюзі найсильніший удар по економіці прогнозують для двох найбільш потерпілих від коронавірусу країн: Італії (мінус 9,1%) та Іспанії (мінус 12%).
 
А у двох найбільших за населенням та економічним потенціалом країнах ЄС, Франції та Німеччині, економічне зростання сповільниться, відповідно, на 7,1 та 7 відсотків.
 
У Великій Британії, яка вже вийшла зі вкладу ЄС, — на 6,5. Публікуючи такий звіт, МВФ наголошує, що за теперішніх умов дуже важко робити прогнози, враховуючи непередбачуваність розвитку пандемії.

Німеччина: велосипед — це здорово

ФРН найбільш гідно (як у Європі, так, можливо, й у світі) пройшла випробування. Потужна система охорони здоров’я та політичне керівництво країни на чолі з Ангелою Меркель виявилися на висоті.
 
На першому етапі атаки коронавірусу в країні щотижня проводили по 350 тисяч тестів, а надалі — і по 500 тисяч щотижнево і негайно вживали заходів для ізоляції та лікування заражених. Міністр охорони здоров’я ФРН Єнс Шпан оголосив: епідемію COVID-19 країна взяла під контроль.
 
А послаблення умов карантину стало можливим після того, як вжиті заходи дали переконливий результат: лікарні далекі від перевантаження, а швидкість розповсюдження коронавірусу в країні різко знизилася, повідомляє «Німецька хвиля».
 
З 20 квітня в Німеччині знову можуть відкриватися будь-які крамниці площею до 800 квадратних метрів. Це допоможе вижити дрібним торговцям, яких суворий карантин поставив на межу виживання. Уряд наразі не хоче поспішати з відкриттям великих торговельних закладів включно з меблевими магазинами. І безпечну відстань у півтора-два метри теж ніхто не скасовував.
 
Незалежно від торговельної площі знову відчиняються книжкові магазини, автосалони і магазини з продажу велосипедів. Відкриття веломагазинів, вочевидь, слугує сигналом: рухатися на свіжому повітрі велосипедом корисно для здоров’я і безпечніше в умовах карантину, ніж їздити громадським транспортом. А відкриття автосалонів, можна припускати, не обійшлося без впливу автомобільного лобі.
 
В окремих регіонах зобов’яжуть людей закривати обличчя в громадському транспорті та магазинах. І міністерство охорони здоров’я Німеччини припускає: вимога соціальної дистанції збережеться на багато місяців, допоки не з’явиться вакцина.
 
Починаючи з 4 травня потроху відкриватимуть школи і вищі навчальні заклади. Першими мають відновити регулярне навчання учні випускних класів: 10-го класу для неповної середньої освіти і 12-го чи 13-го — для повної, а також учні останнього року початкової школи.
 
Так само відновлюватимуть навчальний процес і у вищих професійних школах. Іспити у вишах та в середніх школах можуть знову проводитися. Детальні умови ще  визначать уряди федеральних земель, у компетенції яких перебуває освіта. Учні випускних класів у низці земель можуть починати підготовку до іспитів у малих групах уже з 20 квітня.  
 
4 травня зможуть відновити роботу й перукарні. Утім їм спершу доведеться розробити концепції з дотримання гігієни. Інші заклади, які надають послуги з інтенсивним тілесним контактом, такі як борделі, салони краси або масажні салони, надалі залишаються зачиненими. Натомість фізіотерапія за рецептом лікаря і не була заборонена.
 
Так само відчинені продуктові магазини, крамниці з продажу косметичних і побутових товарів, магазини будівельних матеріалів, автозаправки, пральні, банки, поштові відділення, газетні кіоски — все необхідне в повсякденному житті.
 
Не припиняється робота і на будівельних майданчиках. У громадських місцях можна перебувати лише у компанії членів сім’ї чи людей, з якими проживаєш в одному домогосподарстві або разом із максимально однією іншою особою. Зачинені, як і раніше, дитячі садки. Бо там важко очікувати дисциплінованого дотримання всіх правил гігієни і дистанції.
 
Але створено окремі групи, в яких доглядають за дітьми лікарів, продавців продуктових магазинів та інших представників професій, робота яких критично важлива для забезпечення базових потреб.
 
Ресторани і кнайпи на замку: ризик розповсюдження вірусу там надто високий. Але  заклади громадського харчування пропонують їжу на винос чи доставляють страви додому.
 
Пивні й музичні фестивалі, інші масові заходи будуть заборонені щонайменше до кінця серпня. Саме вони до карантину виявилися розсадниками інфекції.
 
Прем’єр-міністр Баварії Маркус Зедер днями визнав, що «дуже-дуже скептичний» щодо Октоберфесту. Це всесвітньо відоме свято пива щороку проходить на початку осені. Театри, музеї, галереї і концертні зали — все зачинене.
 
Жодних шансів на відкриття поки що і для нічних клубів. Так само закриті до серпня не лише футбольні стадіони, а й спортивні майданчики та фітнес-студії. Не зможуть поки що погратися і діти на дитячих майданчиках.
 
Надалі не буде відкритих для громади богослужінь у церквах, мечетях і синагогах. Водночас поступово влада розпочинає з церквами діалог про те, що можна дозволити найближчим часом. Католицька церква розкритикувала рішення не робити жодних послаблень для церковного життя. Наступний перегляд умов карантину очікується 30 квітня. Цього дня канцлерка і глави урядів федеральних земель зберуться на нараду щодо подальших кроків.

Квітневі вольності

Одночасно з ФРН кілька європейських країн також почали з 20 квітня послаблювати карантин на тлі економічного та соціального тиску. Швейцарія, Данія та Фінляндія починають відновлювати роботи шкіл та магазинів.
 
У Норвегії відчиняються дитячі садки, Бельгія, Греція та Португалія заявили, що розробляють план відновлення своїх економік в травні. У Польщі, починаючи з 20 квітня, знову можна відвідувати парки та ліси. І перебувати в них групами без масок, якщо всі особи в групі є членами однієї родини.
 
У Франції коронавірусну відлигу почали з заморської території: Нова Каледонія 20 квітня першою оголосила про відміну карантину.
 
Щоправда, на цьому архіпелазі з 270 тисячами населення досі зареєстровано лише 18 випадків зараження і жодного нового за останні 12 днів. У континентальній Франції президент Емманюель Макрон продовжив карантин до 11 травня, але прем’єр-міністр країни Едуард Філіпп у неділю, 19 квітня, підбив проміжні результати і зробив висновок, що розповсюдження Covid-19 удалося взяти під контроль, але говорити про перемогу над вірусом ще рано.
 
І попередив, що після пандемії на світ очікує «жорстка» економічна криза: «Наше життя після закінчення карантину не буде таким самим, що й до коронавірусу. Воно ще довго не буде таким самим».
 
У Франції планують проводити по 500 тисяч тестів щотижня, як тепер у Німеччині. Дотепер ця цифра втричі нижча. За порушення умов карантину вже накладено 800 тисяч штрафів, але більшість французів дотримуються обмежувальних заходів.
 
«Ми повинні навчитися жити з вірусом», — заявив глава французького уряду. 
 
У рамках послаблення обмежень, запроваджених через поширення коронавірусу, з 20 квітня знято також заборону на відвідини будинків для людей похилого віку та притулків.

Сміх крізь сльози

Чехи, які завжди відзначалися чудовим почуттям гумору, оголосили, що з понеділка в країні запроваджується «розумний карантин». Чехія збирається відкрити малі магазини. МОЗ Чехії повідомляє на своєму сайті, що передбачає збільшення вибіркових тестів населення, виявлення контактів із зараженими та оперативне інформування. Політика «розумного карантину» дозволить пом’якшити обмежувальні заходи, прискоривши повернення звичайного життя.
 
Утім чехи і дотепер намагалися жити максимально «нормально», про що свідчать окремі кумедні факти.  Коли на початку квітня, вже в умовах карантину, в 6-му районі Праги здійснили раніше затверджене знесення пам’ятника радянському маршалу Івану Конєву, глава району Ондржей Коларж заявив у відповідь на протести Москви, що монумент знесли, бо Конєв перебував на вулиці без маски, а умови карантину для всіх єдині.
 
У великодні дні в Чехії встановилася літня погода з температурою +25 градусів. І молода пара вирішила відкрити купальний сезон: купальних костюмів не було, то зробили це голяка. Поліція застукала їх на «водних процедурах» і оштрафувала за те, що перебували в громадському місці… без масок.
 
Тим часом мерія Мадрида випустила в місто пересувний кінотеатр. Він після настання темряви демонструє фільми на велетенських екранах мешканцям багатоповерхівок спальних районів. Їх люди можуть спільно переглядати з власних балконів. Кінотеатр на колесах запущено з 13 березня і він має побувати в усіх районах іспанської столиці.
 
Як відомо, у винахідливості попереду біжить торгівля. У північному передмісті Афін Ліковрісисі власник кондитерської Тассос Вазакас на Великодні свята розпочав продаж традиційних шоколадних кроликів, але — у їстівних захисних масках, спричинивши веселий попит.
 
А підприємливі поляки почали встановлювати перші маскомати (автомати з продажу захисних масок). І їхні великі та малі торгівельні мережі розпочали працювати цілодобово. Вперед вирвалася мережа магазинів «Бєдронка» (так у Польщі називають милу комаху «сонечко»), яка з опівночі до шостої ранку продає харчові продукти без ПДВ, а оскільки польська ставка ПДВ сягає 23% вартості товару, то нічна торгівля квітне.
 
До речі: коли в Чехії на чорному ринку з огляду на перекриті кордони закінчилися наркотики і зачинили нічні клуби, дискотеки  та бари, де їх збували, місцеві наркодилери переорієнтувалися на продаж... засобів антивірусного захисту.
 
Але це не дуже смішно, бо Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила: на тлі пандемії дедалі більшого поширення набувають підробні ліки. Китай та Індія — два основні виробники товарів медичного призначення — на карантині, а попит перевищує пропозицію.
 
Під час міжнародної операції «Пангея», яку провів Інтерпол, за сім днів арештували 121 особу в 90 країнах. Правоохоронці конфіскували небезпечну фармацевтичну продукцію на суму 14 млн доларів.