ХРОНІКИ COVID-19: щасливе одужання 106-річної британки і загрози для преси

17.04.2020
ХРОНІКИ COVID-19: щасливе одужання 106-річної британки і загрози для преси

Екіпаж французького авіаносця достроково перервав участь у міжнародних військових навчаннях через епідемію на борту.

Був авіаносець, став вірусоносець

У сотень моряків єдиного авіаносця французького військово-морського флоту «Шарль де Голль» виявили зараження коронавірусом. 
 
Невеселу новину повідомило міністерство оборони Франції. Загалом на COVID-19  протестували 17 тисяч 670 моряків флагмана французького флоту. Зараження виявили у 668 осіб. Результати третини тестів досі не отримані, тож це число, вочевидь, зросте.
 
За даними міністерства, понад два десятка людей перебувають зараз у госпіталі. Авіаносець «Шарль де Голль» залишив порт приписки в Тулоні ще 21 січня — для підтримки військової операції французьких військових проти ісламістів у Сирії та Іраку.
 
А потім попрямував у Атлантичний океан і Балтійське море для участі в навчаннях. У неділю судно на 11 днів раніше призначеного терміну повернулося в Тулон через спалах коронавірусу на борту. Нині екіпаж авіаносця ізольований на своїй базі. Міноборони Франції анонсувало розслідування обставин зараження моряків.

Власники інтернет-платформ збільшують прибутки

Багатство засновника та керівника інтернет-торгівлі Amazon зросло на 24 млрд доларів після того, як високий попит на онлайн-закупи товарів збільшив ціну акцій його компанії до нового максимуму.
 
За даними агенції «Блумберг», Джефф Безос має статки в 138 млрд доларів і зміцнив свою позицію найбагатшої людини у світі. Компанія Безоса виграє від збільшення онлайн-закупів, які роблять люди, змушені залишатися вдома через спалах коронавірусу.
 
Amazon наймає зараз тисячі працівників, аби впоратися зі зростанням попиту. Втім, деякі робітники критикують компанію через рівень захисту робочих місць, що не гарантує можливості уникнути зараження коронавірусом.
 
Пану Безос належить 11% акцій Amazon. Лише у вівторок акції компанії зросли на 5,3%. Родина Волтонів, якій належить американський гігант роздрібної торгівлі Wal-Mart, також виграла від карантину. Цього року статки Волтонів зросли на 5% до 169 млрд доларів, і це зробило їх найбагатшою родиною у світі, повідомляє «Блумберг».

Мораторій на стягнення боргів з найбідніших

Країни Великої двадцятки (G20) в середу, 15 квітня, досягли домовленості щодо підтримки ідеї тимчасового припинення сплати боргів найбіднішими країнами світу. Призупинення платежів з обслуговування боргів для найбідніших країн світу набуде чинності з 1 травня і триватиме до кінця 2020 року.
 
Передбачається, що мораторій може бути продовжено. Як повідомлялося, 13 квітня Міжнародний валютний фонд також ухвалив рішення звільнити від сплати за боргами на шість місяців 25 найбідніших країн світу. Група G20 сподівається, що до ініціативи приєднаються і приватні кредитори.
 
Група G20, що об’єднує країни з найбільшими економіками світу, також закликала приватних кредиторів, які працюють через Інститут міжнародних фінансів, долучитися до ініціативи. Рішення про призупинення виплат як основного боргу, так і відсотків поширюється на всі країни Міжнародної асоціації розвитку (IDA), які на сьогодні заборгували МВФ та Світовому банку. Також це стосується всіх найменш розвинених країн, що визначені такими ООН, і які зараз мають борги перед МВФ та Світовим банком, зазначає агенція новин «Рейтер».

Ізраїль знову без уряду

Глава перехідного уряду Ізраїлю Біньямін Нетаньяху і спікер Кнесету Бені Ганц знову не змогли домовитися про створення уряду. Сторони вичерпали додатковий термін у 48 годин, який дав їм для переговорів президент Реувен Рівлін. Цей термін сплив о 00:00 у ніч на четвер, 16 квітня.
 
Президент Рівлін уже заявив, що у випадку, якщо Ганц і Нетаньяху не домовляться, він передасть мандат на формування кабінету міністрів парламенту. Протягом трьох тижнів Кнесет намагатиметься більшістю голосів (мінімум 61 зі 120) рекомендувати президенту кандидата, який матиме два тижні на формування уряду. Якщо за цей час уряд не створять, Ізраїль чекають треті повторні вибори через 90 днів. Ці вибори будуть четвертими з квітня 2019 року, тобто за останні півтора року.

Коронавірус — зброя проти друкованих видань

Для велетенської кількості друкованих видань, які впродовж останніх десятиліть і так перебувають у стані кризи, пандемія може стати останнім смертельним ударом. Без читачів, які все менше купують друковані примірники в кіосках з огляду на поширення коронавірусу, газетам та журналам все складніше справлятися з одночасною втратою рекламодавців. 
 
Криза, в яку занурились великі спонсори ринку, загрожує смертельним вердиктом регіональним та міським виданням. Кінець газетної журналістики передрікали не одне десятиліття, але саме коронавірус може прискорити її зникнення. Як стверджують аналітики Бруклінського інституту у Вашингтоні, найбільші американські газети вже відправили репортерів у неоплачувані відпустки.
 
«Коронавірус — ідеальна зброя проти «альтернативних» щоденних газет» — пише фонд Німена з розвитку журналістики при Гарвардському університеті. У США «новою жертвою коронавірусу» називають навіть журнал для чоловіків «Плейбой».
 
Глянцеве видання, яке існувало 66 років, тепер перестало виходити в американській версії. Видання в інших країнах наразі ще тримаються. Газетна криза також може вдарити по Франції, де місцева регіональна преса завжди була важливим джерелом інформації і займала окрему нішу ринку друкованих видань.
 
При цьому пандемія може стати каталізатором та шансом для переходу місцевої преси в цифровий формат. Бі-Бі-Сі зазначає, що місцеві газети були змушені припинити свій випуск у Великій Британії. Так газета County Down Spectator не вийшла вперше за останні 116 років.

У Британії одужала найстаріша пацієнтка

106-річна Конні Тітчен, найстаріша британська пацієнтка, яка захворіла на коронавірус, одужала. 15 квітня  її  виписали з лікарні. Лікарі проводжали стареньку бурхливими оплесками.  
 
Колишня працівниця магазину, пані Тітчен, потрапила до лікарні у березні з підозрою на пневмонію. 106-річна прабабуся три тижні боролася з хворобою. Вона сказала: «Мені дуже пощастило, що я перемогла цей вірус».