Регламент під знаком Коломойського: Рада заборонила депутатам наполягати на своїх правках

17.04.2020
Регламент під знаком Коломойського: Рада заборонила депутатам наполягати на своїх правках

Фракцію "Слуга народу" наразі захопив новий показовий флешмоб #маюправонапомилку.

16 квітня Верховна Рада провела друге на одному тижні позачергове карантинне засідання.
 
Уся увага суспільства прикута до нового каменю спотикання — суперечливого проєкту закону щодо змін до регламенту, що забороняє депутатам наполягати на своїх правках.
 
Правляча коаліція мотивує це тим, що таким чином можна прискорити прийняття у цілому проєкту закону №2571 про банки, так званий «антиколомойський» закон, що блокується рекордною кількістю поправок — 16 тис., які затягнуть його прийняття на декілька місяців.
 
Тому надходження траншу МВФ може загальмуватись, а без нього влада прогнозує дефолт. У разі неприйняття «антиколомойського» закону Україна зможе розраховувати лише на 1,5 млрд доларів замість 8 мільярдів.
 
Лідер партії «Європейська солідарність» п’ятий президент Петро Порошенко зазначив, що законопроєкт щодо регламенту суттєво обмежує права опозиції.
 
Тож він висловився проти змін до регламенту, мовляв, є можливість без затягування прийняти альтернативний банківський закон і за основу, і в цілому. Або знайти інший прийнятний варіант. 
 
Фракція «Голос» висловилась за підтримку змін до регламенту за умови, якщо це буде тимчасовим заходом на період карантину для оперативного прийняття важливих для суспільства змін, а не для того, аби під благовидним приводом встановити монополію «Слуг народу» на прийняття рішень. 
 
Зрештою, монобільшість проголосувала в цілому за зміни до регламенту.
 
Щодо інших питань порядку денного, то народні депутати підтримали проєкт закону №2654 про внесення змін до деяких законодавчих актів із приводу посилення захисту телекомунікаційних мереж.
 
Також прийнято Закон «Про місцеве самоврядування в Україні», що дозволяє Кабміну визначати адмінцентри територіальних громад та їхніх територій.
 
Законопроєкт «Про оборонні закупівлі» з розгляду 16 квітня знято.