Рестарт зупиненого через коронавірус хокейного сезону відклали до вересня

17.04.2020
Рестарт зупиненого через коронавірус хокейного сезону відклали до вересня

На шляху до півфіналу «Білий барс» (у темному) здолав «Крижаних вовків», а дніпряни пройшли харківське «Динамо». (Фото з сайта uhl.ua.)

Опинившись через пандемію коронавірусу в абсолютно іншій реальності, людство намагається пристосуватися до життя в нових умовах.
 
 
При цьому, перебуваючи на карантині, світ розраховує вже скоро побачити світло в кінці тунелю. Нині, як свідчить статистика, епіцентр коронавірусної пандемії перемістився з Європи до США, але саме там активно міркують над шляхами якомога швидшого відновлення економічного, соціального та спортивного життя країни.
 
 
Спортивна індустрія в цьому питанні може стати своєрідним локомотивом, а в умовах існування підписаних клубами багатомільярдних контрактів на продаж телевізійних прав проведення хокейних, бейсбольних чи баскетбольних матчів без глядачів не виглядатиме чимось провальним.
 
«Вони хочуть повернутися. Вони повинні повернутися, але вони не можуть цього зробити. Їх спорт не був призначений для цього. Уся концепція нашої нації не була розроблена для цього. Ми збираємося повернутися. Ми хочемо повернутися найближчим часом, дуже скоро», — наголосив президент США Дональд Трамп.
 
Приміром, у Національній хокейній лізі розглядають можливість проведення поєдинків поновленого чемпіонату на нейтральних аренах — у невеличких містах на півночі континенту. Для проведення матчів «плей-оф» Кубка Стенлі — 2019/2020 директорату НХЛ запропонували три «локації» — Гранд-Форкс (Північна Дакота) та Манчестер (Нью-Гемпшир) у США, а також Саскатун у канадській провінції Саскачеван.
 
Водночас в іншому плані рестарту чемпіонату фігурують великі спортивні міста Північної Америки, й літо для цього проєкту не буде перепоною.
 
«У нас є сучасні арени у Флориді, Південній Каліфорнії, Аризоні, Лас-Вегасі, Далласі. Сьогодні ми можемо готувати лід в будь-яких умовах. І навіть грати на вулиці за теплої погоди. Загалом, лід не буде тим фактором, який гальмуватиме процес. У нас будуть інші речі, за які потрібно буде хвилюватися», — заявив давній комісар НХЛ Геррі Бетмен.
 
Натомість в Україні рестарт перерваного в середині березня сезону вирішили відкласти до осені, чим неабияк здивували учасників національної першості.
 
«УХЛ прийняла рішення проводити півфінальну й фінальну серії, які не вдалося зіграти через епідемію коронавірусу, у вересні. Ситуація не зрозуміла, адже догравати чемпіонат доведеться майже через півроку після зупинки. Змінитися може дуже багато речей. Але нам не залишається нічого іншого, ніж чекати кращих часів», — відзначив головний наставник «Кременчука» Олександр Савицький. Під його орудою клуб із Полтавщини виграв регулярний сезон і готувався до цікавої та захопливої боротьби за чемпіонство. Однак у життя втрутився форс-мажор, завдавши «Кременчуку» болісного удару. 
 
«Не скажу, що була паніка, коли оголосили про зупинку чемпіонату, але здавалося, що це відбувається не з нами, немов уві сні. Моральні втрати — дуже сильні, адже «плей-оф» обіцяв бути видовищним», — пояснив емоційний стан фаворитів чемпіонату Олександр Савицький.
 
Схожі почуття після призупинення сезону мали й хокеїсти «Донбасу», котрі у статусі чинного чемпіона країни й другого колективу «регулярки» готувалися дати справжній бій «Кременчуку».
 
За словами капітана «червоно-чорних» Віктора Захарова, коли команді повідомили про закінчення сезону, з’явилося повне моральне спустошення.
 
Зрозуміло, що до рестарту сезону команди-лідери чемпіонату підійдуть з новим запасом моральних та фізичних сил. От тільки не факт, що розстановка тих сил матиме старі пропорції. Хай там як, а у півфінальних парах мають змагатися «Кременчук» — «Білий барс» та «Донбас» — «Дніпро».