Клуби прем’єр-ліги не можуть домовитись про створення спільного телевізійного пулу

17.04.2020
Клуби прем’єр-ліги не можуть домовитись про створення спільного телевізійного пулу

Про голову Асоціації футболу Львівської області Олександра Шевченка (у центрі) кажуть як про людину незалежну та дуже закохану в свою справу. (Фото з сайта footboom.net.)

Після зупинки чемпіонату, обумовленої пандемією коронавірусу, в українській прем’єр-лізі вже розпочався другий місяць карантину.
 
Сподіваючись на поновлення сезону, футболісти в домашніх умовах продовжують підтримувати форму, а керівники клубів обговорюють гарячі питання організаційного характеру.
 
Наприкінці квітня очікується проведення виборів президента УПЛ, й у цьому контексті високої актуальності знову набуває питання створення єдиного телевізійного пулу. Через карантинні обмеження звітно-виборчий конгрес УПЛ довелося перенести з початку на кінець квітня, утім незалежно від дати його проведення можна сказати точно: вітчизняна прем’єр-ліга матиме нового керівника.
 
Швейцарець Томас Грімм, який упродовж двох попередніх років очолював лігу, на переви­бори не йде, оскільки не виконав свого головного завдання з розкриття спільної для всіх учасників УПЛ «телевізійної парасольки». «Найбільш негативний момент у моїй роботі — підписання контракту з єдиним телетранслятором», — окреслив наріжний камінь своєї діяльності на посту президента УПЛ швейцарський юрист Грімм.
 
Тримаючи в руках юридичний документ, але не маючи цілковитої єдності всіх клубів прем’єр-ліги (окремі з них попри рішення більшості відмовилися передавати свої телевізійні права іншому мовнику), швейцарцеві так і не вдалося запустити довгоочікуваний проєкт. 
 
«Єдиний телевізійний пул? Це повинен бути канал, який не залежить ні від Ахметова, ні від Суркіса. Це моя думка, і вона поки не зміниться. Якщо на футбол працюватиме незалежна структура, то ми легко домовимося. Але через коліно ламати, як намагався зробити Грімм, не вийде. Я думаю, що найближчим часом створити єдиний телевізійний пул не вдасться», — в інтерв’ю клубному сайту наголосив президент «Динамо» Ігор Суркіс.
 
При цьому генеральний директор «гірників» Сергій Палкін відзначає: «Клуби повинні сісти й домовитися. В основному це стосується «Дніпра-1», «Динамо» та «Шахтаря», тому що тут більше політики, ніж комерційної частини».
 
Вочевидь, посередником у цьому протистоянні може бути новий президент УПЛ. Утім власник динамівського клубу радить: «Не варто зациклюватися на єдиному ТБ-пулі, для початку потрібно створити продукт, який буде цікавим для глядачів».
 
В останні роки національний футбольний чемпіонат демонстрував своєрідні антирекорди відвідуваності, тож, аби хоч якось пожвавити інтерес до поєдинків елітного дивізіону, Ігор Суркіс пропонує дозволити орендованим футболістам грати проти своїх клубів.
 
При цьому президент «Динамо» радить новому керівнику УПЛ докласти максимум зусиль для того, щоб за одним столом зібралися всі власники клубів вітчизняної футбольної еліти. «Якщо будуть хороші ідеї, то ми дуже швидко домовимося», — переконаний Ігор Суркіс.
 
Щодо ключових претендентів на пост очільника української прем’єр-ліги, то участь у виборах планують узяти голова Львівської асоціації футболу, ексвіцепрезидент львівського «Руху» Олександр Шевченко та спортивний журналіст і медіа-менеджер Михайло Метревелі. 
 
Останній, тісно співпрацюючи з футбольними каналами Ріната Ахметова, вочевидь матиме підтримку потужного донецького гранда. Сергій Палкін про Метревелі, котрий, до слова, є уродженцем Макіївки, каже як про людину з глибоким мисленням та керівника, котрий чує співрозмовників і вміє домовлятися.
 
Водночас Ігор Суркіс наголошує, що президент УПЛ повинен бути персоною незалежною, в іншому випадку — через конфронтаційні процеси всередині ліги — у нього нічого не вийде.
 
Віталій МОХНАЧ