Коли всі «в мінусі»: організатори Олімпіади в Токіо підраховують фінансові втрати

14.04.2020
Коли всі «в мінусі»: організатори Олімпіади в Токіо підраховують фінансові втрати

Олімпійські ігри-2020 офіційно перенесли на рік (планується, що змагання пройдуть із 23 липня по 8 серпня 2021 року), проте в оргкомітеті визнають, що поширення коронавірусу може вплинути на проведення змагань і наступного літа.
 
«Навряд чи хтось може з упевненістю сказати, чи буде встановлено контроль над пандемією до липня наступного року. Ми вирішили відкласти Ігри на рік. Усе, що ми можемо зробити в цій ситуації, — це наполегливо працювати над підготовкою до Олімпіади», — заявив директор оргкомітету Ігор в Токіо Тосіро Муто.
 
Про серйозність ситуації свідчить і той факт, що президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах через пандемію коронавірусу скасував свій візит до Японії, запланований на травень. Бах мав перевірити хід підготовки до Олімпіади.
 
У зв’язку з перенесенням Олімпіади МОК вирішив продовжити і терміни кваліфікаційних турнірів — вони мають завершитися 29 червня наступного року. А 5 липня 2021-го Національні комітети мають подати остаточні списки спортсменів, які візьмуть участь у змаганнях. 
 
Наразі ж визначено володарів 57 відсотків ліцензій — організатори запевнили, що всі вони збережуть путівки на Ігри. 
 
При цьому кваліфікаційний період у легкій атлетиці призупинили до 1 грудня 2020 року: результати, показані в цей період, не будуть враховуватися до світових рейтингів та відбору на Ігри. Але результати спортсменів, які вже виконали олімпійські нормативи, залишаються чинними.
 
Зазначимо, що спортсмени по-різному реагують на перенесення Олімпіади, хоча й визнають, що в нинішніх умовах не можна було вчинити інакше. 
«Що стосується мене особисто та збірної України, то, вважаю, таке рішення зіграло нам на руку. Буде час якнайкраще підготуватися до фінішу олімпійського відбору», — сказала шаблістка української збірної Аліна Комащук.
 
Її колега по команді, титулована Ольга Харлан, якій для повного комплекту не вистачає лише особистого «золота» Ігор, визнала, що її мета на змагання в Токіо змінилась. Якщо раніше Ольга розраховувала тільки на нагороду найвищого ґатунку, то зараз налаштовується завоювати будь-яку медаль та насолодитись моментом.
 
«Звісно, в усіх спортсменів і в мене також є амбіції: цікавить лише «золото» і все. Але Олімпіада проходить лише раз на чотири роки, коли ти ставиш за мету «золото», але не отримуєш його, можеш розчаруватись та не радіти «сріблу». Це неправильно, бо ти виграєш медаль Олімпійських ігор», — зізналась Ольга.
 
«Перенесення Олімпіади вважаю для себе одним із найкращих сценаріїв. Бо наразі через мікротравми не можу тренуватися на всі 100%. Зараз же буде час добре відпочити, відновитися, а потім почати підготовку до головних змагань», — шукає позитив чемпіонка світу з вільної боротьби Алла Черкасова.
 
Рішення МОК вплинуло не лише на плани спортсменів, а й на фінанси організаторів Ігор і федерацій. Так, Національний олімпійський комітет США через відтермінування Олімпіади не отримає фінансування на 200 мільйонів доларів, Федерація велоспорту Сполучених Штатів скоротила або відправила у відпустки 40% співробітників, а Федерація веслування скоротила свій штат на третину.
 
Проте найбільшого удару перенесення завдасть економіці Японії та призведе до фінансових втрат, які, за даними британських ЗМІ, перевищать 5,8 мільярда доларів.
 
Зокрема, може бути втрачений прибуток від спонсорських та рекламних контрактів у розмірі 4,4 мільярда доларів, а прогнозовані витрати на утримання, ремонт та управління стадіонами та Олімпійським селищем становитимуть 210 мільйонів доларів.