У Черкасах на боротьбу з коронавірусом спрямували 100 мільйонів гривень

10.04.2020
Близько 74 мільйонів гривень виділять у Черкасах на покращення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я для запобігання поширенню коронавірусу.
 
Таке рішення днями ухвалив міськвиконком.
 
Як повідомили «УМ» у Черкаській міській раді, відтепер загалом на боротьбу з Covid-19 у місті буде спрямовано близько 100 мільйонів гривень.
 
За словами черкаського міського голови Анатолія Бондаренка, кошти вдалося віднайти завдяки скороченню видатків по бюджету розвитку за пропозиціями фракцій міської ради.
 
Зокрема, будуть скорочені видатки на капремонт деяких вулиць та навчальних закладів, будівництво мереж зовнішнього освітлення, будівництво контейнерних майданчиків, придбання спортивного інвентаря.
 
Тож за акумульовані кошти буде придбано апарати ШВЛ, кисневі концентратори, пульсоксиметри, монітори пацієнта, дозатори лікувальних речовин, рентгенапарати та інше медичне обладнання, необхідне для надання допомоги хворим на Covid-19. Також будуть придбані засоби індивідуального захисту медиків — комбінезони, захисні щитки, захисні окуляри, респіратори, рукавички, маски та дезінфікуючі засоби згідно з потребами, які визначили лікувальні заклади.
 
«Усі заявки медиків враховані на 100%. Крім того, за моєю пропозицією буде придбано прилад для проведення полімеразної ланцюгової реакції в режимі «реального часу». Що стосується апаратів ШВЛ, то їх плануємо закупити близько 20 штук. Це стільки ж, скільки придбало таке велике місто, як Дніпро. Кошти виділено, тепер головне завдання їх закупити, адже з цим існують певні труднощі», — зазначає Анатолій Бондаренко.
 
І додає, що станом на ранок понеділка в інфекційній лікарні Черкас із підтвердженим діагнозом COVID-19 перебуває 15 пацієнтів, серед яких двоє дітей. Десять госпіталізованих із коронавірусом — жителі Черкас. Двоє хворих на коронавірусну інфекцію досі перебувають у важкому стані. 
 
А загалом на Черкащині, як повідомляє голова ОДА Роман Боднар, наразі лабораторно підтвердили більше 60 випадків інфікування COVID-19.
 
Зокрема, від коронавірусу в Умані помер 47-річний хасид, громадянин США, який прибув із Лондона з дружиною та шістьма дітьми. Наразі коронавірус виявлено у його дружини та двох дітей. Встановлено 50 контактних осіб, які перебувають у самоізоляції.