Росія та Катар купили право на проведення ЧС з футболу — Мін'юст США

10.04.2020
Росія та Катар купили право на проведення ЧС з футболу — Мін'юст США

Як свідчать правоохоронні органи США, Росія купила право на проведення чемпіонату світу з футболу в 2018 році. (Фото з сайта ukrinform.ru.)

Відтоді, як майже десять років тому у штаб-квартирі ФІФА в Цюріху відбулося визначення господарів чемпіонатів світу 2018 та 2022 років, світова футбольна громадськість усе ще продовжує відчувати поштовхи того «сейсмічно активного» рішення.
 
Витягнувши з конвертів папірці з написами «Росія» та «Катар», тодішній керманич ФІФА швейцарець Йозеф Блаттер опинився в центрі грандіозного корупційного скандалу, наслідками котрого стало його відсторонення з поста очільника світового футболу.
 
Чутки про купівлю Москвою та Дохою господарських прав на «мундіаль» почали ширитися практично одразу після оголошення результатів.
 
Однак правоохоронні органи США, котрим належить головна роль у розслідуванні корупції, шахрайства та відмивання грошей вищим керівництвом Міжнародної федерації футбольних асоціацій, на той час напряму не цікавилися можливими порушеннями під час вибору країн-господарок ЧС 2018 та 2022 років. Для позбавлення Блаттера високого поста знайшлися інші підстави.
 
Днями ж федеральна прокуратура США вперше звинуватила колишніх футбольних функціонерів із ФІФА в отриманні хабара від Росії та Катару напередодні доленосного голосування з визначення організаторів «мундіалів».
 
Як ідеться в обвинувальному акті, від Росії велику суму грошей у розмірі п’яти мільйонів доларів США отримав колишній віце-президент ФІФА Джек Уорнер. При цьому, за твердженням детективів, мільйон доларів росіяни обіцяли за голос колишньому президенту федерації футболу Гватемали Рафаелю Сальгуеро.
 
Натомість Катар, на думку слідчих, своє право на проведення чемпіонату світу отримав завдяки підкупу двох екс-членів виконкому ФІФА — Рікардо Тейшейри та Ніколаса Леоса.
 
Водночас у Москві категорично заперечують усі звинувачення. Прес-секретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія абсолютно законно отримала право на проведення чемпіонату світу-2018, і це жодним чином не пов’язано з хабарами.
 
Зауважимо, що в 2015 році у своєму інтерв’ю виданню «Файненшл таймз» Блаттер розповів про закулісну джентльменську угоду, згідно з якою, господарями ЧС-2018 та 2022 років мали стати Росія та США відповідно. Проте в останній момент через лобі начебто французької сторони вона зірвалася.
 
«Все йшло добре, поки президент Франції Ніколя Саркозі не зустрівся з коронованим принцем, нині еміром Катару. Вслід за цим Саркозі сказав Мішелю Платіні (на той час очільнику УЄФА), що в 2022 році непогано було б поїхати до Катару. Тоді й з’явилася ідея, що чемпіонат має пройти в Катарі. Це сплутало всі карти», — розповів Блаттер.
 
Щоправда, за словами Платіні, він ніколи не обговорював із президентом Саркозі Кубок світу і той ніколи не говорив йому підтримувати Катар. Хай там як, а у ФІФА наголошують, що підтримають усі розслідування злочинних діянь і підуть на всебічну співпрацю з владою США.
 
Для цього Міжнародна футбольна федерація вже зробила запит до міністерства юстиції США задля отримання усіх деталей справи стосовно хабарів, які начебто отримали її колишні чиновники в процесі обрання господарів чемпіонатів світу 2018 та 2022 років.
 
Додамо, що нещодавно збігла чотирирічна дискваліфікація експрезидента УЄФА Платіні, котрий, як і Блаттер, був змушений відповідати за участь у корупційних діяннях. Знаний француз навіть намагався скасувати рішення про своє відсторонення в Європейському суді з прав людини. Однак скаргу Платіні там відхилили. 
 
Водночас позов до суду проти свого колишнього керівника Блаттера та ексвіцепрезидента Платіні подали юристи Міжнародної федерації футболу, прагнучи стягнути з них кошти (1,84 мільйона євро), котрі в протиправний спосіб отримав француз за розпорядженням свого швейцарського шефа й які зрештою призвели до відсторонення останніх від футбольної діяльності.